fredag 17 juli 2015

Hårdare tag mot äktenskaps tvång

Det är många flickor som tvingas gifta sig både för unga och mot sin vilja. Föresten det finns säkert killar i samma situation också. Nu vill ministern ta hårdare tag för att det skall minska.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6214492
Som Ekot berättade i går har hittills ingen av de 23 anmälningarna om barn- och tvångsäktenskap lett till åtal sedan lagen genomfördes förra året.

För att ändra på det vill justitieminister Morgan Johansson (S) kriminalisera medhjälp till äktenskapstvång. På så sätt hoppas han att färre barn ska giftas bort.
– Jag tycker att den nuvarande lagen tog ett bra steg, men jag tycker inte att man tog hela frågan fullt ut. Till exempel kriminaliserade man inte stämpling, det vill säga när någon i samband med någon annan planerar att genomföra det här brottet. Det bör vi göra och på så vis utvidga kriminaliseringen i förhållande till vad som i dag gäller.
Justitieminister Morgan Johansson (S) räknar med att lämna in ett förslag till riksdagen senare i höst.

– När det gäller äktenskapstvång kan man tänka sig att det är ett antal människor i familjen som är inblandade och i dag är det i sig inte kriminaliserat. Den luckan borde man täppa till, säger Morgan Johansson (S).
 
Ja att straffa då skadan redan är skedd är väl sent anser jag. Hoppas att det går igenom och används också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar