onsdag 17 juni 2015

Våldtagna pojkar

Först i Sverige med mottagning för våldtagna pojkar och män
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6191480
– I befolkningsstudier har man sett att våldtäkt mot män är oerhört mycket vanligare än man tror, för den allmänna uppfattningen är ju att män inte kan våldtas. Man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig hälsa och psykisk hälsa. Det är större risk för en våldtagen man att få posttraumatiskt stressyndrom. Det är ett sånt väldigt tabu så det blir en sådan tystnad kring den man som är utsatt, säger Lotti Helström.

Mellan 600 och 700 kvinnor om året söker sig till den akutmottagning för våldtagna som i tio år funnits på Södersjukhuset i Stockholm. Här finns dygnet runt personal som är specialutbildade för att ta emot personer utsatta för våldtäkt. I mitten av oktober kommer man också att börja ta emot män och pojkar. Enligt beräkningen är det ett par män i månaden som kommer söka sig till mottagningen.
– Den absoluta majoriteten av sexuellt våldsutsatta män är utsatta av en annan man. Det kan vara förvirrande för den personliga identiteten och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här, och det är en av de svårigheter vi måste möta, säger överläkare Lottie Helström.

Förra året anmäldes runt 370 våldtäkter på män och pojkar, enligt Brottsförebygganderådets statistik. Men bedömningen är att det finns ett mörkertal.
En rundringning som RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, gjorde förra året, där den som ringde uppgavs vara en man som blivit våldtagen, visade att det i många landsting fanns osäkerheter om var en man kunde få akut hjälp vid en våldtäkt, och också hur undersökningen skulle gå till.
 
Hörde någonstans att pojkar som våldtas ofta mår tror inte man kan säga sämre eller bättre än tjejer men de mår dåligt av annat skäl kanske man kan säga därför att de ibland får stånd under övergreppet och då mår dåligt eftersom det känns som om de varit med på det. Självklart skall det finnas även experters som kan hjälpa dem och stötta dem i att bearbeta.

Sedan ren info barn som föds av papperslösa i Marocko får ingen stads tillhörighet.
 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6191728
Barn som föds av papperslösa migranter i Marocko får inte per automatik en identitet eller nationalitet fastställd. Det betyder att de blir statslösa och helt saknar dokument som visar vilka de är. P1-morgon har träffat den 17-åriga småbarnsmamman Jenna som lever tillfälligt i norra Marocko med sin dotter som är utan dokument.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar