måndag 22 juni 2015

”Diskrimineringslagen saknar barnperspektiv”

Nu slår DO larm om att ”Diskrimineringslagen saknar barnperspektiv”
http://www.bpis.nu/2015/06/22/%E2%80%9Ddiskrimineringslagen-saknar-barnperspektiv%E2%80%9D-27398412
Missriktad lagtext. Barnkonventionen kräver att vi i frågor som rör barn har 
ett barnperspektiv. I fall där barn utsätts för sexuella trakasserier av andra barn är det 
därför olyckligt att lagen bara utgår från vuxnas sexualitet. För att kunna hjälpa de 
barn som utsätts för kränkningar behöver lagen ändras, skriver Agneta Broberg, DO.
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6195102
Diskrimineringslagen saknar barnperspektiv och kan därför bryta mot barnkonventionen, skriver Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i dag på DN Debatt. Som lagen ser ut nu ifrågasätter hon om den alls ska användas vid fall där barn trakasserar andra barn, den kan göra mer skada än nytta. 

Om ett barn trakasseras av ett annat barn i skolan, exempelvis sexuellt eller för sin etniska tillhörighet, så är det skolan som ska utredas för att ha brustit i sina skyldigheter. Men för att utreda skolans ansvar så måste själva trakasserierna också utredas. Och i praktiken leder det ofta till att barn pekas ut som offer och förövare i en långdragen process som kanske inte leder till upprättelse för någon. För, som Agneta Broberg säger, det enda barnet har rätt till enligt diskrimineringslagen är skadestånd om trakasserierna kan beläggas.
- Och det hjälper inte det här barnet. Barnet måste få hjälp i skolan här och nu när det inträffar, säger hon.

Och trakasserier mellan barn är tyvärr ingen ovanligt.
- Det är ett enormt problem i skolan. Om vi tar till också kränkningar enligt skollagen, för här har vi två lagstiftningar som gäller, så har vi närmast tiotusentals barn som usätts för trakasserier varje vecka, säger Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman
 
Det där att barn diskrimineras av DO anmälde jag redan för 5 år sedan.  Det är nämligen även så att den som diskrimineras måste anmäla det själv. Men om den är för liten, för sjuk eller av annan anledning inte kan anmäla själva så ätar DO inte upp. Jag menar att det är själva problemet som skall granskas inte personen och då skall det inte beror på vem som anmäler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar