söndag 28 juni 2015

Barn med diagnos saknar stöd

Tror inte att det är någon nyhet men barn som har diagnos saknar ofta stöd.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21029507.ab
Nästan sju av tio föräldrar känner inte till möjligheterna till samordnad hjälp, enligt en ny undersökning.
Sedan 2010 ska samhället kunna erbjuda en samordnad individuell plan (SIP) till bland annat familjer med barn med neuropsykiatriska diagnoser, till exempel adhd eller Aspergers syndrom.
Lagen innebär i korthet att socialtjänst och hälso- och sjukvård ska samordna sina insatser för att underlätta för den drabbade.

Fakta: SIP

Samordnad individuell plan, så kallad SIP, är lagstadgad sedan 2010 i såväl socialtjänst- som hälso- och sjukvårdslagen.
Tanken är att personer som behöver såväl hälso- och sjukvård som stöd från socialtjänsten ska få hjälp med att en individuell plan upprättas.
Planen kan innehålla åtgärder från flera olika aktörer, till exempel psykiatri, beroendevård eller tandvård men även skola och elevhälsa.
I regel kan ingen bli nekad en SIP. Den kan heller inte fås mot sin vilja.
I undersökningen gjord av intresserorganisationen Attention tillsammans med Trygg-Hansa uppger 67 procent av de tillfrågade att de inte visste om att möjligheten med SIP fanns.
88 procent anger samtidigt att deras barn inte erbjudits en samordnad individuell vårdplan.
21 procent anger att efter fastställd diagnos har hjälp och stöd från samhället inte förändrats. 43 procent anger att man av vissa instanser fått stöd och hjälp.
Undersökningen är gjord i form av en webbenkät som gått ut till cirka 6 000 personer. Totalt 1 765 svarade
 
Jag skulle vilja lägga till att föräldrar med barn med diagnoser inte får det stöd de behöver och oftast önskar. Man väntar och väntar och då de inte orkar längre tar man barnen ifrån dem istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar