torsdag 28 maj 2015

Återigen glömmer man barnen

Tror ingen har missat kampanjen för att uppmärksamma biopolär sjukdom. Men även här har man missat barnen något som Cecilia Hagen lyfter i en debatt artikel. De flesta sjuka har barn....
hon var ett av dem
http://www.expressen.se/kronikorer/cecilia-hagen/man-borde-agna-uppmarksamhet-at-de-bipolaras-barn-ocksa/
Jag försöker komma ihåg hur det var. Hur hon betedde sig. Hur hon mådde. Hur hon blev bemött. Hur vi blev bemötta och mådde. Hur arg jag var. För det var nog just det jag var, nästan hela tiden. Arg på henne.

Hon var manodepressiv. Mindre manisk än depressiv. Knappt manisk alls. Hon åt librium och valium, hon var inte suicidal. De sista decennierna fick hon litium, som var nytt då. Jag tror att det var bra.
Många i min släkt lider av depressioner, ibland är de inte själva medvetna om det. Jag har haft turen att slippa.

Som liten var jag oerhört mörkrädd. Jag matades med sömnpiller som åttaåring. Sen dess har jag inte ätit en sömntablett, mörkrädslan har försvunnit, nu är jag omåttligt flygrädd i stället. Men jag kan verkligen inte skylla min flygrädsla på min arma, osannolikt jobbiga mamma.

Allt detta apropå Ann Heberleins tv-serie om det som nu heter att vara bipolär och om hur det känns och är.
Kanske att man skulle ägna uppmärksamhet åt de bipoläras barn också. Det gjorde man inte förr, kan jag meddela.
Jag kan bara hålla med. Man glömmer ofta barnen. Barnen till missbrukande föräldrar, psykiskt sjuka föräldrar. Drogande föräldrar, sjuka av andra orsaker. Barnen som lever med att föräldrarna inte orkar, man kan inte bjuda hem någon, inte hitta på så mycket. Sjukskrivning medför mindre pengar sämre ekonomi vilket gör att man inte heller har råd på samma sätt.

Idag förväntas riksdagen klubba beslut om en tredje pappa månad.
http://www.expressen.se/nyheter/forslag-om-pappa--manad-klubbas-i-dag/
I dag fattar regeringen beslut om det omdiskuterade förslaget om att införa en tredje så kallad pappamånad, rapporterar Ekot. Propositionen har stöd av Folkpartiet, men diskussionerna med Vänsterpartiet pågår fortfarande

Om propositionen till slut går igenom räknar regeringen med att nyordningen ska gälla från och med den första januari nästa år.
 
Kan även tala om att LVU utredningen som skulle vara klar nu d 15 juni har fått ytterligare förlängt och skall nu överlämnas till ministern d 26 juni

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar