tisdag 14 april 2015

Indivuíduell lön eller lön i grupp?

Det är ju en del kommuner som höjer löner för att dra erfarna handläggare eller för att få de som finns att stanna. Men det finns tydligen problem även med det. Man får inte höja eller sänka för någon utan då måste man göra det för alla.
http://mobil.svd.se/opinion/tunna-argument-for-individuella-loner_svd-4428535
Det är föga förvånande att arbetsgivarna har förordat individuell lönesättning. Frågan är varför ett fackförbund som Kommunal gör det. Kommunals argument måste vara starka eftersom det finns mycket som talar emot ett sådant system. De som ifrågasätter individuell lönesättning har pekat på att
– Cheferna saknar förmåga att sätta rätt lön,
– Individuella löner leder till höga transaktionskostnader då hundratusentals lönesamtal ska förberedas och verkställas,
– Det är omöjligt att skapa objektiva kriterier för individuell lönesättning,
– Tystnad breder ut sig på arbetsplatsen när chefen får större makt över lönen,
– Arbetsgemenskap, solidaritet och strejkvilja minskar när arbetarna börjar förhandla om sina egna löner,
– Strejkrätten har stannat kvar på central nivå trots att löneförhandlingarna har flyttat till den lokala,
– Det blir en genomsnittlig lönesänkning då någon med stor pott ersätts av någon på miniminivån,
– De individuella lönerna har inte ökat mer än de tarifflöner som fortfarande praktiseras inom vissa yrken,
– Det individuella lönesystemet är ett brott mot den solidariska lönepolitikens princip om lika lön för lika arbete,
– Det var arbetsgivarna som ville ha systemet för att stärka sin egen position på fackets och arbetarnas bekostnad.

Vilka är då Kommunals argument för individuell lönesättning? En genomgång visar att huvudargumenten är och har varit att medlemmarna själva vill ha ett sådant system, samt att ökad lönespridning leder till ökad produktivitet som i sin tur leder till högre löner.
Att medlemmarna vill ha individuella löner är förstås ett tungt argument. Frågan är om det verkligen förhåller sig på det sättet.
 
Låt oss ändå anta att individuella löner ökar produktiviteten. Leder det till höjda löner för Kommunals medlemmar? Svaret är att det inte är ökad produktivitet som i första hand höjer lönerna för Kommunals medlemmar, då eventuella produktivitetsökningar är små jämfört med andra branscher. Det beror på att merparten av Kommunals medlemmar arbetar i en tjänstesektor som helt naturligt har lägre grad av produktivitetsökning än varusektorn, allt i enlighet med ”Baumols sjuka” där det klassiska exemplet är jämförelsen mellan Mozartstycken vid olika historiska tidpunkter.
En stråkorkester kräver än i dag lika många musiker – och inte spelar den fortare heller. Samma sak kan sägas om en busschaufför: Ska hen öka sin produktivitet genom att köra fortare eller strunta i rött ljus?

Kommunals argument för individuell lönesättning håller inte för prövning. Det skulle därför vara lämpligt att Kommunal påbörjade en ny och förutsättningslös diskussion i frågan. En bra start skulle vara en oberoende undersökning av vad förbundets medlemmar egentligen tycker om individuella löner.
 
Jag tror nog på lönesättning som gäller för alla inom en hel yrkesgrupp och jag tror också på att vissa jobb skall göras utan att man tjänar på att det blir gjort i rena pengar. Dvs att man inte kan räkna det i ekonomisk vinning. Tex Utbildning= skola, vård= sjukvård, tandvård, skydd= polis och socialtjänst.

Det anser jag borde vara statligt och skall vara lika för alla vart man än bor, hur mycket man än tjänar, hur utbildad man än är. Sedan kan det finnas privata alternativ för de som har råd att bekosta det eller vill ha någon gräddfil för lite snabbare behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar