lördag 4 april 2015

Hållhakar


Ett problem som många inte tänker på är hur partners som misshandlar skaffar sig en hållhake genomatt hota hens djur.
 http://www.bpis.se/kvinnor-och-djur-blir-slagna-far-inte-skydd/
Hot om våld och faktiskt våld mot djur gör det svårt för många kvinnor att lämna våldsamma relationer. När kvinnojourerna inte har möjlighet att ta emot kvinnorna tillsammans med deras husdjur tvingas de ibland återvända hem till misshandeln. Även små barn kan utsättas för liknande utpressning.
– Jag hade kontakt med en flicka som älskade hamstrar. Varje gång hon inte sa nej till sex, eller ja, att bli våldtagen av sin pappa, så dödade han hennes hamstrar, berättar Gunilla på Alla kvinnors hus i Karlstad.
 
En ny undersökning, publicerad i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (roks) tidning "Kvinnotryck", visar att en majoritet av jourerna möter kvinnor som efter att ha flytt våld i hemmet känner sig oroliga för sina husdjur. Djur som de av olika anledningar inte har kunnat ta med sig i säkerhet. Till exempel tar flera jourhem inte emot husdjur och ibland blir det svårt rent rättsligt, då den misshandlande parten står som ägare till djuret.
Roks menar nu att det här är farligt dels för djuren, men också för kvinnan. Karin Svensson är ordförande för Roks och hon ser med stor oro på problemet.
– Det vi ser är att man använder djuren för att skada eller hota kvinnor. Man skadar helt enkelt djuret för att skada kvinnan. Man hotar också att skada djuret om kvinnan berättar om våldet eller försöker lämna relationer, säger Svensson. 
 
Inte många som tänker på det problemet så att säga.
 Men jag förstår att det är ett problem. Vet många familjehem som får frågan om de kan ta emot ett barn med husdjur. Vet att en del säger nej. Själv skulle jag aldrig ta emot ett barn som har husdjur utan att djuret får följa med. Skulle det vara omöjligt skulle jag isåfall inte ta emot barnet från första början.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar