fredag 17 april 2015

50 tim/veckan

Ibland undrar jag varför en del skaffar barn. Särskilt då jag läser undersökningar eller information av detta slag.
http://www.bpis.se/barnens-vecka-50-timmar-pa-forskolan/
Ett av 20 förskolebarn i Skaraborg går 50 timmar eller mer på förskolan varje vecka. Det visar P4 Skaraborgs granskning.

Ute på gården leker barnen med fullt engagemang. En del av dem kommer bli hämtade snart, men för andra är det många timmar kvar innan mamma eller pappa kommer.
Det visar vår granskning där vi frågat kommunerna hur många barn som är i förskolan 50 timmar eller mer i veckan. Resultatet visar att nästan sex procent eller fler än var tjugonde barn i Skaraborg är på förskolan minst 50 timmar i veckan.

Maria Holmén säger att allt fler barn har långa veckor på förskolorna och det ställer nya krav på hur man bemannar förskolorna. Men att långa dagar påverkar barn annorlunda än vuxna, tror hon inte.
– Oavsett om du är barn eller vuxen är du trött om du varit på din arbetsplats eller förskolan i tio timmar
 
Barn skall inte vara på dagis 50 timmar i veckan.

Sedan är det väldigt stora skillnader på kompetens
http://www.bpis.se/stora-skillnader-hos-barnutredare/
Kompetensen hos barnutredare skiljer sig kraftigt åt mellan Sveriges kommuner. Dessutom missgynnas placerade barn i skolan, där bara drygt häften får gymnasiebehörighet.
Endast 70 procent av personalen som utreder barns behov och stöd har en socionomutbildning och tre års erfarenhet inom området. Kompetensen skiljer sig också mycket mellan landets kommuner, visar Socialstyrelsens jämförelse.
 
– Resultatet talar för sig själv. Det ska vara en jämlik socialtjänst som inte är beroende av var man bor eller vilken handläggare man får. Annars kan det medföra konsekvenser för barn och föräldrar, som att de inte får en rättvis eller säker utredning, säger barnsamordnaren Katarina Munier.
Vad kompetensskillnaderna beror på är oklart, men hon poängterar att kommunerna bör ta till sig resultatet och se över socialtjänsten på orten.
– Det ska finnas en grundbemanning som möter behoven, men personalen måste också ha rätt kompetens för att göra säkra utredningar, säger hon.
Undersökningen visar också att bara 55 procent av alla placerade barn går ut skolan med gymnasiebehörighet, jämfört med 88 procent bland övriga barn

Oroväckande tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar