fredag 13 mars 2015

Vårdnadshavare på gott och ont

Det är många föräldrar som hamnar i strid med varandra efter en skillsmässa. Skadan blir störst då det är barn inblandade. Jag anser att man i varje kommun borde ha en en samarbetsombud som skulle kunna medla och om det inte går måste man titta på vem som är den som orsakar samarbetsproblem eller ställer till det värst. Så är det inte idag utan en kan ställa till det och sedan få vårdnaden med hänvisning till långa svåra samarbetsproblem och ingen tittar på om det är den som hävdar att de är så svåra är den som i verkligeheten orsakr dem.
http://www.bpis.se/pappa-far-ensam-vardnad-trots-att-barnet-riskerar-tappa-kontakt-med-mamma/
Tingsrätten slog fast att det inte fanns något självklar vårdnadsförälder. Båda färäldrarna hade misskött umgänget och det var därför dessutom inte säkert att vårdnaden skulle fungera smidigare om vårdnaden flyttades över till mamman. Med hänsyn till den så kallade kontinuitetsprincipen ansåg tingsrätten att det inte fanns skäl att bryta upp pojkens tillvaro och att han också i fortsättningen skulle bo hos pappan. Därför beslutades att pappan skulle få ensam vårdnad.
Mamman överklagade domen men Hovrätten för Västra Sverige anser också att pappan ska ha ensam vårdnad.

Risk för våld hos båda
Utredningen visar att det finns en risk för våld hos båda föräldrarna. Domstolen anser dock bland annat att det våld som pappan anklagats för inte har varit av allvarligare slag. Däremot riskerar pojken utsättas för eller tvingas bevittna våld hos mamman eftersom hennes nya partner tidigare dömts för ett flertal våldsbrott.

Vårdnadsutredningen hade kommit fram till att mamman borde få vårdnaden om pojken eftersom det annars finns risk för att pojken förlorar kontakten med henne. Pappans brister i umgänget talar även för den slutsatsen.
Hovrätten tar dock upp det faktum att umgänget förbättrats under hösten 2014 och att kontakten med båda föräldrarna inte skulle förbättras om mamman får vårdnaden.
”De fördelar för X (pojken) som det skulle innebära att Y (mamman) fick vårdnaden om honom, uppväger inte de nackdelar det skulle innebära för honom att bryta upp hans invanda tillvaro.”
 
Ja det verkar som en dom som ser till barnet istället för föräldrarna. Sedan är det synd att de kan använda barnet som slagpåse i sitt eget bråk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar