torsdag 12 mars 2015

Kriminalvården klarar inte kraven

Kraven om att unga inte skall sitta häktade
http://www.bpis.se/kriminalvarden-klarar-inte-mal-om-unga-haktade/
Sverige har länge fått internationell kritik för hur personer misstänkta för brott isoleras i svenska häkten. När det gäller unga har Kriminalvården ett mål att alla ska ha minst två timmars åtgärder varje dag för att bryta isoleringen. Men enligt en undersökning Kriminalvården gjorde förra året var det bara runt 30 procent av de unga som var häktade med restriktioner som hade det.

För att få en bättre bild av hur omfattande isoleringen är i svenska häkten gjorde Kriminalvården under förra året en undersökning där man under sex olika dygn mätte vilka kontakter de runt 8000 personer som då var häktade hade med andra människor.
Resultatet visar att bland de 454 unga som då var häktade med restriktioner var det bara runt 30 procent som hade minst två timmar med åtgärder för att bryta isoleringen.
38 procent av de unga med restriktioner hade inga mänskliga kontakter utöver de korta kontakterna med en kriminalvårdare som till exempel delade ut mat eller följde den häktade till promenadgården.

När det gäller häktade med restriktioner i alla åldrar var det runt hälften som inte hade andra mänskliga kontakter än de korta mötena med kriminalvårdarna under de dygnen man mätte.
– Det finns inget positivt med att vara isolerad, vi vill ju öka tiden för intagna i gemensamhet. Antingen tillsammans med en annan intagen, eller tillsammans med personal, eller tillsammans med en frivilligorganisation eller liknande, säger häktesdirektör Hanna Jarl Källberg.
 
Jag har så svårt att förstå hur man kan få kritik gång på gång utan att något händer. Att man kan få fortsätta trots att man gjort fel. Så är det inte någon annanstans i samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar