tisdag 17 mars 2015

Miogruppens fall

D 25 oktober 2011 var jag i riksdagen och träffade många ur socialutskottet. Jag hade med en representant från varje stol dvs familjehem, advokat, bioförälder, domare och vi satt inför det mesta av utskottet och berättade om våra upplevelser.
Biomamman berättade om hur de anklagats för skakvåld och hur det senare uppdagades att pojken hade vattenskalle. Hon berättade att barn som är för tidigt födda, som har  tror det var D vitamin brist samt barn som har vattenskalle visar samma symptom som barn som man hävdar har utsatts för skakvåld.

Hon berättade om hur diagnosen skakvåld tagits bort utomlands eftersom man upptäckt att över hälften som anklagats satt på fel grunder, dvs det fanns andra orsaker till att deras barn var skadade. Hon berättade om hur Mio-gruppen som låg bakom de flesta anmälningarna själva motarbetade information och forskning i ämnet. Hon berättade även om hur näst intill omöjligt det var att få upprättelse trots att det kom fram att anklagelserna var felaktiga.
Det hände inget utifrån den informationen.

Mio-gruppen hjälper läkare att hantera barnmisshandel


Den svenska sjukvården kan bli bättre på att upptäcka barnmisshandel. Därför bildades den så kallade Mio-gruppen vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Målet för gruppens arbete är att hjälpa läkare att se misshandeln och att skapa bättre rutiner för utredningar av misshandelsfall
Nu har Expressen påbörjat en undersökning runt frågan och då avgår chefsläkaren som vad jag förstår också är högst ansvarig i Miogruppen.
http://www.socialanatet.se/post/mio-gruppen-hjalper-lakare-att-hantera-barnmisshandel/


Nu granskar Expressen Miogruppen och diagnosen skakvåld. 
Kritiken hårdnar mot skakvåldsläkarna.
Den främste profilen på området – barnläkaren Gabriel Otterman – lämnar sin chefspost mitt under Expressens granskning.
Nu granskas hans rättsintyg av landstingets jurister i Uppsala.
Nu granskar man alltså alla de intyg som han skrivit ibland utan att träffa vare sig föräldrana eller barnen.
http://www.bpis.se/danny-och-elinore-de-stal-var-dotter/
Otterman, som lanserade misstankarna mot Danny och Elinore, var så övertygad att han inte såg det som nödvändigt att ens träffa paret.
- Han vill inte träffa oss, han har aldrig ens träffat vår dotter. Och vi försökta förklara för honom att "hallå, du tänker fel".
 
Det finns flera förklaringar till saker som kan ha orsakat symptom som ser ut som att barnen skakats. Artiklen lyfter flera
BENSKÖRHET: Sex av de åtta som Expressen intervjuat uppger att de med hjälp av PKU-prover, blodprovet som tas på alla barn i samband med förlossning, konstaterat D-vitaminbrist hos barnen. Ofta allvarlig. D-vitaminbrist orsakar benskörhet vilket är den förklaring som lyfts fram av kritikerna som troligare än misshandel.
FALLOLYCKOR: Enligt studier kan även fallolyckor från låg höjd orsaka skallskador som vid shaken baby syndrome.
SVÅR FÖRLOSSNING: Forskare menar att skallen kan klämmas så att de skakvåldsrelaterade skadorna uppstår. Samt att en sådan tidigare blödning lätt kan orsaka en ny blödning senare. 
 
Expressen hittade 35 familjer som anklagats för misshandel genom intyg från skakvåldsexperterna med rötterna i Mio-gruppen. Men det kan vara betydligt fler.
Professor Ulf Högberg, vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universitet, har med hjälp av socialstyrelsens diagnosregister granskat förekomsten av barnmisshandel och redovisar resultatet exklusivt för Expressen.
Han hittade 63 fall.
Fallen gäller barnmisshandel och misstänkt barnmisshandel och Högberg noterar särskilt att misshandelsfallen mot spädbarn ökat lavinartat under de senaste tolv åren sedan skakvåldsdiagnosen etablerats i Sverige. Från ett enda fall under 1990-talet - till tolv fall under 2000-talet.
 
Vid ett symposium om skakvåld, den 4 april 2013 på Akademiska sjukhuset i Uppsala, gav Otterman sin bild av vetenskapsläget kring abusive head trauma, ett annat namn på shaken baby syndrome:
"Det vill jag vara mycket tydlig på, eller övertydlig, det finns inga nya vetenskapliga rön som ger anledning att ifrågasätta diagnosen abusive head trauma."
"Vi är skyldiga att anmäla om vi har misstankar om att ett barn kan ha farit illa." 
I över tolv ärenden har föräldrarna redan friats
http://www.bpis.se/martin-friades-efter-resning-i-hd/
Martin satt i fängelse två år och tio månader för något han inte gjort. Ingen lyssnade.
http://www.bpis.se/henrik-domdes-for-grov-misshandel/
Henrik häktades och familjen fick alla sina tre barn omhändertagna.
http://www.bpis.se/de-fick-sitt-barn-omhandertaget/
Viola och Andres anklagades trots att barnet hade kraftig d-vitaminbrist som orsakar benskörhet och tre av frakturerna uppstått på sjukhuset.
http://www.bpis.se/lovisa-ser-det-som-ett-rattsovergrepp/
Myndigheterna har monopol på sanningen säger Louisa och Andreas. Även fdär visade det sig att vara D vitamin brist.

Men ändå får inta alla hem sina barn. Som Danny och Elinore och Veronica och Fredrik
http://www.bpis.se/friade-men-barnet-far-de-inte-tillbaka/
när familjen privat lät granska sonens PKU-prov, blodprovet som tas på alla barn i samband med förlossning, visade det sig att pojken liksom flera andra fall hade ett mycket lågt d-vitaminvärde med stor risk för benskörhet. Tre experter vittnade om det inte fanns några tecken på misshandel i fallet. Det var överläkaren Göran Högberg, specialist i psykiatri, David Ayoub, amerikansk specialist på benskörhet och röntgenspecialisten Julie A. Mack. Men läkaren från Mio-gruppen var säker på sin sak:"Baserat på tillgänglig litteratur och mina egna kunskaper och erfarenhet, kan jag inte dra någon annan slutsats än den i rättsintyget nedskrivna, nämligen att skadorna uppkommit till följd av kraftigt våld vid minst två tillfällen.".
När polisen granskade fallet kunde ingen bevisas som skyldig och paret gick fria. Barnet har de inte fått tillbaka.


Som sagt jag försökte lyfta detta redan för två tre år sedan men ingen lyssnade. Så ÄNTLIGEN säger jag granskas hela hanteringen.

Barn skall skyddas och det finns absolut föräldrar som inte skall ha barn men det finns sätt att granska och man måste vara villig att kontrollera så att man är säker. Man får inte vara rädd att ta in andra för att göra en annan bedömning. Man får heller inte vara så säker på sin sak att man vägrar att lyssna till andra. Och slutligen man måste rätta till när man gör fel även om man jobbar på en myndighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar