söndag 29 mars 2015

Barn och aktiviteter

Hur många föräldrar är det inte som knappt hinner med något annat än att flänga runt till barnens alla aktiviteter.
http://www.bpis.se/aktivera-inte-ihjal-era-barn/
Ska din treåring åka skridskor, gå på balett, och spela fotboll? Och när helgen närmar sig, finns det två eller tre aktiviteter inplanerade? Och hur tidigt måste barnen gå upp på söndagen för att hinna till simningen?
Många föräldrar anser att alla dessa aktiviteter berikar barnens liv. Jag är inte lika övertygad. I många fall gör de mer skada än nytta.
 
Frågan är när aktivitetshetsen kan upphöra och ett fokus hamnar på att barn och föräldrar får mer tid tillsammans.
Att röra sig är viktigt, men varför kan vi inte aktiveras tillsammans med våra småbarn?
Låt barnen hjälpa till att kratta löv i trädgården, tro mig, de kommer att sova gott efter den fysiska ansträngningen. Eller gå ut i parken och skapa lövhögar att hoppa i tillsammans.
Den tid ni ska försöka hitta i kalendern är ”luckorna”. Luckan en lördag som möjliggör att ni kan sova tills ni vaknar och därefter låta väder och humör styra vad ni vill göra som familj.
Eller låt barnen själva komma på leken, helt utan att ni föräldrar ger dem alla instruktioner och låt dem därefter få leka klart.
Barnen kommer att njuta, dels för att de inte behöver prestera (vilket de gör i styrda aktiviteter) och dels för att de får vara med sitt livs stora kärlek, du som förälder!
 
Naturligtvis är artikeln längre.
Jag håller med.
Här i familjen får ingen göra mer än max två saker per person annars får vi inte ihop det.

Jag vill uppfostra mina barn eller påverka de barn som bor här. Det vill jag inte lämna över till andra. Vi gör mycket tillsammans, vi respekterar varandra och hjälps åt. Vi diskuterar och planerar och pratar mycket. Även de små får vara med. Och deras ord väger lika tungt i diskussionerna. Sedan är de oftast lätta att övertyga bara man ger dem rätt argument. Men det viktiga är att de känner att de varit med och bestämt och det brukar aldrig vara några problem även om det kan vara lite resväg eller annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar