måndag 30 mars 2015

Barn behöver röra på sig

Att alla barn behöver röra på sig tror jag de flesta vet. Men nu slår även forskare fast att 6:åringar behöver göra det minst en timme om dagen.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-rekommendationer-aven-sexaringar-behover-fysisk-traning
Sexåringar bör röra sig minst en timme om dagen – och dessutom träna eller leka lite hårdare tre gånger i veckan. Det framgår av ett förslag till nya rekommendationer för fysisk aktivitet hos barn och unga. – Det här handlar om hälsan hos hundratusentals växande individer i en mycket känslig period av livet, säger Örjan Ekblom, en av forskarna bakom förslaget.
 
– Den timmen kan till exempel bestå i att man tar sig till skolan, till fots eller cykel, leker på rasterna och sedan tar sig hem igen. Det behöver inte vara märkvärdigare än så, säger Ulrika Berg.
– Vi tycker också att tre gånger i veckan ska man utöva en aktivitet som gör en andfådd och svettig, det vill säga som belastar hjärt-kärlsystemet lite mera.
Den extra träningen ger effekter på kondition, benstomme och styrka. Enligt forskarna kan barn bli bortåt 30 procent starkare redan i sex-sjuårsåldern. Deras muskler kan alltså bli mer effektiva, trots att de fortfarande är för unga för att öka sin muskelmassa. 
 
– Våra förslag är en miniminivå. Rör man sig mer blir de hälsoeffekter vi pekar ut ännu större.

Före puberteten

Redan i den här låga åldern skapas hälsoeffekter som följer barnen resten av livet, enligt den litteraturstudie som gruppen gjort. Den stora möjligheten att stärka skelettet – och undvika benskörhet som vuxen – har man till exempel före puberteten.
– Flickor kan komma i puberteten redan vid åtta års ålder, och då är det viktigt att ha viktbelastande fysisk aktivitet före dess, även om det är möjligt att vi ser resultatet först om 40-50 år, säger Ulrika Berg.
 
Och så tar man bort gymnastiken och minskar på tiden för den i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar