måndag 16 februari 2015

Konsekvenser av född på flykt


En familj på flykt som "råkar" föda sitt barn under vägen. Det råkar bli i Canada. Familjen får inte stanna utan skickas hem och barnet skickas till släkt i Sverige för att han skall vara trygg. Nu får han inte stanna här utan skall utvisas till Canada bara för att han råkade födas där. http://www.bpis.se/stort-stod-for-utvisningshotade-shady-aladm/
Engagemanget för Shady Aladm har nått långt utanför Hjos gränser. Förutom underskrifter från Sverige har personer även i Syrien skrivit på listan.
I Hjo har även lokala politiker och lärare engagerat sig, och Filippa Cervin och de andra initiativtagarna har fått mycket beröm.
– Många är väldigt positiva. De kommer fram i skolan och berättar att det är bra gjort, säger Filippa Cervin.

Det som gör att Shady Aladm ska utvisas är att han föddes i Kanada och därför är kanadensisk medborgare. Där är det säkert och han saknar skyddsbehov, menar Migrationsverket.
Men eftersom hans mamma och pappa bor i Syrien och inte får flytta till Kanada, innebär en utvisning att familjen splittras, och det går emot Barnkonventionen, skriver advokaten i överklagan.

Enda kopplingen Shady har till Kanada är att hans mamma befann sig där när han föddes. Föräldrarna fick aldrig stanna i Kanada utan tvingades återvända till Syrien med sonen. För att åtminstone ge Shady en trygg tillvaro lät de honom flytta till nära släktingar i Hjo där han nu bott i ett par år.
Beslut väntas komma snart och Shady Aladm är hoppfull. Men också tacksam för stödet.
– Det känns mycket bra och de är mycket snälla. Vi är mycket bra vänner, säger Shady Aladm.
 
Vet inte om det är där som här att om barnet är svensk medborgare så skulle föräldrarna ansöka om att bli anhöriginvandrare på sikt.  Men under tider hålls familjen isär. OK han bor inte med familjen nu men åtminstone med släkt. Där har han ingenting. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar