torsdag 26 februari 2015

Barn vet inte sitt eget bästa eller?

Barn vet inte sitt eget bästa enligt socialtjänsten i Härnösand.
http://www.bpis.se/barn-vet-inte-alltid-sitt-basta/
Barnperspektivet innebär inte alltid att det blir som barn vill.
Det anser socialförvaltningen i Härnösand.
Även om barn har starka uppfattningar kan kommunen inte alltid tillfredställa dessa uppfattningar.
 
Det kan jag väl hålla med om ibland men inte kan man generalisera. I det här fallet är det en pojke. Han har nyss fyllt 14 och nu vill Härnösand flytta honom vilket innebär att han får byta skola mitt i terminen. Både han och skolan talar om att det kommer ställa till det. Han har bott på ett HVB hem de senaste 2 1/2 åren och har kommit till ro. Nu får han inte bo kvar för att det är för dyrt.
http://www.bpis.se/galler-inte-barnkonventionen-i-harnosand-2/

– Sedan i somras går jag för första gången på fyra år i fullstor klass och fullånga skoldagar. Skolan har för första gången börjat vara rolig, säger Oskar.
Skolan har under senare tid gått allt bättre och i våras fick han godkänt i nästan alla ämnen och ännu bättre gick det efter höstterminen i sjuan.
Men det faktum att han nu mitt under terminen kan tvingas att flytta till Sundsvall gör att han nu har fått svårt att koncentrera sig på skolan.
Oskar är fullt medveten om att han måste flytta så småningom eftersom hemmet han nu bor på inte är anpassat för 14-åringar.
– Nu har det kommit ett beslut på att jag ska flytta den 28 februari. Mitt i terminen. Varför kan jag inte bara få gå klart i skolan så kan jag flytta till sommaren? Jag kan tänka mig bo i familjehemmet under helgerna och på skolloven men vill kunna gå kvar i klassen terminen ut. Jag känner att annars kommer skolan inte att fungera.
.
Han tycker att socialförvaltningen har lurat honom.
– Sociala lovade även vid tidigare tillfälle där även boendechefen var med på mötet, att ingen kommer tvinga ut mig eller dra ut mig innan allt känns rätt och bra för mig.Men nu bryter man allt man lovat och skyller på att jag bott för länge här och att det är för dyrt för kommunen. Men jag undrar om hur viktigt tre månader är när jag bott här snart i tre år.
 

Jag tycker att det låter både rimligt och klokt. Varför skall man förstöra möjligheterna att lyckas för denhär pojken? Han verkar mer kapabel att avgöra vad som är bäst ändå menar soc att barn inte vet sitt eget bästa.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar