söndag 1 februari 2015

Barn med deprimerade föräldrar

Barn kan må dåligt av många olika orsaker. Hittade ett inslag om en flicka vars mamma gick in i depression då hon var tonåring. Hon berättar om hur hon försökte hålla skenet uppe för att ingen skulle förstå hur det var hemma.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/494913?programid=1272
När Trude Lorentzen är tonåring blir hennes mamma svårt deprimerad. Trude försöker hålla skenet uppe, hänger tvätt i trädgården för att grannarna inte ska ana något. Men Trudes mamma mår bara sämre och det slutar med att hon tar sitt liv.
Veckans program vänder blicken mot den anhörige. 100 000 barn uppskattas ha en förälder som vårdas inom psykiatrin. Margareta Östman, professor i hälsa och samhälle vid Malmö högskola, har i sin forskning sett att barnen ofta känner sig ensamma. Det är svårt att vara barn i en tillvaro där ens förälder ena stunden är glad, för att nästa stund förändras.
I en familj kan ett barn med funktionsvariationer kräva mycket tid, energi och kraft. Finns det ett syskon så är det lätt hänt, kanske till och med oundvikligt att det syskonet påverkas av att föräldrarnas fokus riktas mot den som kräver det mest. Wilhelm Hjelm berättar om sin uppväxt tillsammans med sin autistiske lillebror.
Medverkar i programmet gör också Pirjo Stråte från anhörigföreningen SPES och Niklas Wilén, psykolog, specialiserad på autism.
 
Det finns en organisation som jobbar med att stötta dessa barn. Tex maskros barn http://www.maskrosbarn.org/
men även organisationen SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd http://spes.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar