tisdag 6 januari 2015

Gjorde för lite

Ännu en anmälan mot en kommun som inte gjorde något.
http://hd.se/bjuv/2011/03/11/mamma-jo-anmaler-socialsekreterare/
Mamman till en man i 20-årsåldern har anmält en socialsekreterare i Bjuvs kommun till justitieombudsmannen, JO. Mamman anser att socialsekreteraren ensam bär ansvaret för att hennes son dog av en överdos heroin i början av februari i år.

Sonen hade varit beviljad insatser i form av öppenvård i ett antal månader. Hans missbruk accelererade och två läkare i Helsingborg ska enligt mamman ha gjort anmälan om omedelbart LVM-omhändertagande, lagen om vård av missbrukare. Även mamman ansökte om LVM och mannen själv ville bli tvångsomhändertagen. När en sådan anmälan görs av en läkare eller en nära anhörig ska socialtjänsten göra en utredning. Om den visar att tvångsvård behövs skickas en ansökan till förvaltningsrätten som fattar beslut.

I det här fallet startade socialsekreteraren, som var ensam vid vårdplaneringen, ingen utredning under de tio dagar som mannen var inlagd för avgiftning. En dag efter det att han släppts ut från sjukhuset försvann han. När mamman några dagar senare informerade socialsekreteraren om att sonen var borta fick hon besked att ett omedelbart LVM kanske skulle bli aktuellt, först då startades en utredning. Dagen efter det dog sonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar