torsdag 29 januari 2015

En bok för pappor?

Det har kommer ut en ny bok
Jag nedkommer i vår med en bok om faderskap. Den heter I farzonen. Förutom att jag var självgott nöjd med titeln så var det två impulser som fick mig att skriva den: 1) jag såg mig omkring och insåg att huset var fullt med barn, 2) jag frågade en bibliotekarie om en bok om barnuppfostran och fick psykiatern/högertyckaren David Eberhards Hur barnen tog makten (2013) i näven. Den irriterade mig. Den skulle inte få stå oemotsagd.
http://www.etc.se/kronika/foraldraskapets-orimliga-ambitioner
I David Eberhards värld gör barn inget annat än kräver: ”Om man till exempel tar en bit choklad till kaffet utan att bjuda barnen är kaoset ett faktum. Då utbrister timslånga diskussioner om varför inte också de fick choklad.” Jag sms:ade tio vänner med barn och frågade om de kände igen situationen. Sex svarade ”nej”, en svarade ”Men varför är det viktigt att förvägra barnet choklad?”, resten förklarade att de officiellt inte äter socker.
Enligt Eberhard svämmar Stockholms t-banenät över av barn som sitter och breder ut sig: ”Gravida, handikappade och gamla göre sig inte besvär.” Barn bestämmer semester. Barn bestämmer middag. Barn bestämmer teve. Barn bestämmer.
I verkligheten bestämmer barn som bekant inte ett piss. Barn har inte tillgång till några bankkonton, bokar inga resor, handlar ingen middagsmat. Har barnen mot förmodan för stort ansvar så är det för att vuxna har brustit i sitt. Och tycker man att det är ett problem att barn håller i fjärrkontrollen så har man inga problem.
Jag följer sålunda Eberhards återkommande råd att inte lyssna på självutnämnda experter och lägger hans bok åt sidan. Istället gräver jag bland mina gamla loppisböcker och fiskar upp Handbok i barnindoktrinering.
Den är från 1970. Så klart. Bara 1970 kunde en bok heta Handbok i barnindoktrinering och propagera för att barn bör lära sig att ockupera ”tomma eller slösaktigt utnyttjade lokaler”, måla färg på bilar som inte stannar vid övergångsställen och att vara milt överseende mot poliser: ”Tala inte illa om den människa som finns inuti uniformen, men tala illa om uniformen. Säg som man säger om ett fyllo: Det var tråkigt att det skulle gå så för honom.”
Författaren hette Frances Vestin då och numera Frances Tuuloskorpi. Hon lär stå kvar på ungefär samma barrikad. Många har försökt få henne att prata om indoktrineringshandboken, som hon skrev vid 21, men hon har avböjt. Jag kan förstå det. Det är en bok som bör läsas som poesi. Och poesi förstörs lätt av att förklaras.
Det kittlar i magen när jag bläddrar i den. Frances Vestin sätter en enorm tilltro till barnet: om man bara låter bli att lära barnet alla dumma saker man själv fått lära sig – att mor och far alltid har rätt och att lyckan ryms i saker man köper – så kommer barnet oundvikligen att skapa ett bättre samhälle.
Som sjuttiotalistironiker skrattar jag, men det är ett innerligt skratt. Jag blir uppriktigt glad över sentenser som: ”Målet är att alla ska dansa och skratta och spela kazoo.” Jag kan ärligt talat inte se en rimligare ambition med sitt liv och sitt föräldraskap. När jag bläddrar i Vestins bok så drabbas jag av all denna övertygelse och tilltro och för en svindlande sekund känns målet nästan uppnåeligt. 
Och i samma ögonblick känns David Eberhard så befriande avlägsen. 
 Inte utan att man blir lite nyfiken på vad den kommer att innehålla istället för beskrivningar av barnmonster alltid bestämmande, krävande, själviska och självupptagna eller barnindoktrinering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar