söndag 28 december 2014

Vet bäst

2010 gjordes en ändring i lagen om unga lagöverträdare (LUL), som skulle leda till att polisen utredde alla grövre brott som begås av barn under 15 år. I övriga fall skulle socialtjänsten bedöma behovet av polisutredningar.
http://www.dagensjuridik.se/2014/12/nya-lagen-har-inte-lett-till-fler-utredningar-av-barnbrott-olika-syn-pa-vardet-av-ett-forhor
Men lagreformen har inte lett till att en större andel av de brottsmisstänkta barnen utreds av polisen, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Såväl 2005 som 2012 var det en femtedel av dessa fall som utreddes. 
- De grövre brotten, som till exempel rån, våldtäkt, grov misshandel och mordbrand utreds däremot oftare. Men det görs fortfarande inte regelmässigt.
Andelen utredningar som initierats av socialtjänsten halverades mellan 2005 och 2012, tvärtemot lagstiftarens intentioner. Det tycks delvis bero på att socialsekreterarna inte uppmärksammat att det ligger på dem att be polisen om en utredning, när de tycker att en sådan vore värdefull.

Men det beror också på att socialtjänsten ofta tycker att de fått veta tillräckligt om vad barnet gjort och vilka insatser som behövs genom den egna utredningen.
- Polisen och socialtjänsten har ibland lite olika syn på värdet av ett polisförhör. En ökad samverkan behövs för en ökad förståelse för varandras roller och kompetenser, säger Nadja Bogestam.

En underliggande tanke bakom lagändringen är att den markering som ett polisförhör innebär, skulle kunna minska risken att barnet återfaller i brott. Brås studie ger dock inget stöd för den tanken.

Återfallsrisken är också stor bland barn som misstänks för brott. Inom ett år en fjärdedel av de dessa barn misstänkta för nya brott, och inom tre år är det hälften av barnen som misstänks för nya brott.
- Att så många återfaller är ett tecken på att detta är en grupp barn som samhället bör rikta uppmärksamhet mot. Men just polisförhör verkar inte vara någon effektiv insats, säger Stina Holmberg, enhetschef på Brå.
 
Ja tänk vad lite samarbete skulle kunna göra och tänk om man kunde följa lagen. Reagerade särskilt på texten: Men det beror också på att socialtjänsten ofta tycker att de fått veta tillräckligt om vad barnet gjort och vilka insatser som behövs genom den egna utredningen.
Man anser sig vara allsmäktig, veta bäst och tolkar själv utan inblandning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar