torsdag 11 december 2014

Sunda vuxna kan nog

En pappa anklagas för att ha misshandlat sin dotter. Han spärras in och på fängelse är en av de värsta saker man kan göra våld mot barn. Det innebar att han utsattes även på fängelset. Efter flera år upptäcks att det fanns andra orsaker till flickans skador. Pappan hade inte gjort något. Han frikänns men flickan är sedan många år placerad. Han har suttit i fängelse och har inte fått träffa henne, inte kunnat/fått bygga upp någon relation med henne.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sven-friad-efter-sju-ar-nu-vill-han-traffa-sin-dotter/
Vad säger man? Så fruktansvärt.
Att först anklagas för något man inte gjort, tvingas in i fängelse.
Sedan efter flera år frikännas och man upptäcker att det fanns andra orsaker. Man frikänns men det är på något sätt försent att reparera.
Det är klar flickan skall ha rätt till sina pappa och sina familj. Hon skall ha rätt att om det är möjligt ta igen relationen. För att få upprättelse måste även han få bli en del av hennes liv igen.

Visst borde det gå med sunda vuxna runt sig.

Allt fler barn placeras. Vet inte om behoven ökar eller om man blir bättre på att upptäcka och anmäla.
http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2014september/antaletplaceradebarnokar
Nära 32 600 barn var placerade utanför hemmet av socialtjänsten under 2013. För omkring 10 000 barn inleddes nya insatser enligt socialtjänstlagen eller lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. 
Av de omkring 10 000 nytillkomna unga blev 13 procent omedelbart omhändertagna av socialtjänsten. Bara en procent togs om hand med stöd av LVU, medan den absoluta majoriteten unga var föremål för insatser enligt socialtjänstlagen.

– Vi har de senaste åren sett en kraftig ökning av insatserna enligt socialtjänstlagen. I gruppen pojkar 13-17 år har andelen som placerats på hem för vård och boende, eller HVB, ökat markant,säger Socialstyrelsens utredare Hillevi Rydh.

Familjehem vanligast

Den första november 2013 var 22 700 barn föremål för heldygnsinsatser beslutade av en kommunal socialnämnd. Familjehem var den vanligaste placeringsformen oavsett kön. Under året var totalt sett 32 600 barn placerade utanför hemmet längre än ett dygn vid något tillfälle. Det innebär en ökning med 3 000 placerade barn från fjolårets 29 600.
 
Om man följer länken kan man i höger spalten ladda ner hela dokumentet och se hur många barn som är placerade via sol eller lvu i din kommun.  Det är på sidorna 74- eller testa denna länk http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19485/2014-9-1.pdf   och kom dit direkt... förhoppningsvis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar