torsdag 18 december 2014

Föräldrarsstress skapar ohälsa hos barnen

Är på resande fot så jag har haft lite svårt att få ut bloggen eftersom jag kört per telefon. Hittade ändå en artikel av intresse
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/barns-psykiska-ohalsa-kopplas-till-foraldrars-tidspress
Forskarnas slutsats är alltså tydlig: föräldrarnas stress kan kopplas till psykisk ohälsa hos barnen. Bland flickor var risken 2,0 gånger större att drabbas av psykisk ohälsa med tidspressade föräldrar, för pojkar var motsvarande siffra 1,8 gånger högre risk.
Studien visade också att 22 procent av svenska mammor och 18 procent av svenska pappor upplever en omfattande tidspress i sin vardag.  
Svenska föräldrar är därmed de som upplever sig mest tidspressade. I Danmark upplever sig till exempel bara 4 procent av mammorna och 2 procent av papporna som allvarligt tidspressade i vardagen. 
Fokus har varit de nordiska länderna (Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island) och uppgifter har samlats in via enkäter med 7805 föräldrar till slumpvis utvalda barn i åldrarna 2 till 17 år, samt genom djupintervjuer med ytterligare föräldrar till barn i åldern 3-5 år.

Inte meningen att spä på stressade föräldrars dåliga samvete men jag har länge trott att det finns samband och nu  verkar det ju bevisas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar