tisdag 30 december 2014

Även Falun

De svagaste drabbas
http://www.dt.se/dalarna/falun/de-svagaste-drabbas-1
Brist på socialsekreterare är ett rikstäckande problem. P1 programmet Kalibers granskning visar att hälften av de 222 kommuner som undersökts saknar full bemanning på sina avdelningar för barn och unga. Falu kommun är en av dem.
Det huvudsakliga problemet är enligt Johan Gnospelius, chef för barn- och familjesektionen, inte att rekrytera socialsekreterare utan att få personalen att stanna. Problemet med stor ruljans drabbar särskilt de grupper som arbetar med barn och familjer.
– Vår personal ansvarar för barn och ungas välmående under enormt stor arbetsbörda. För socialsekreterare med mindre erfarenhet kan det bli övermäktigt. Något måste göras för att stödja personalen, säger han.
På kommunens barn- och familjesektion är sju av 59 tjänster vakanta. Kalibers granskning visade att det i 16 kommuner saknades mellan 20 och 30 procent av personalstyrkan och i 13 kommuner saknades ännu fler.

En åtgärd som påbörjats är att tillsammans med Borlänge kommun skapa ett traineeprogram där nya socialsekreterare får en bättre introduktion och stöd i arbetet.
Socialnämndens ordförande Christina Knutsson (s) menar att den här typen av projekt på förvaltningen ska lösa personalbristen.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar