onsdag 19 november 2014

Trots felaktiga beslut = ingen ersättning

Det är väl märkligt hur myndigheter kan komma undan trots att de gjort fel. Allt med hänvisning till att det är någon annan som gjort bedömningen http://www.expressen.se/kvallsposten/kommunen-vann--han-ska-betala-270-000/
Nu har fallet prövats i både tingsrätten och hovrätten, som beslutar att det inte går att bevisa att Nicklas Nilsson felaktigt bedömdes som lindrigt utvecklingsstörd år 2000. Detta innebär att han får se sig som förlorare i kampen mot kommunen och därmed också måste stå för rättegångskostnaderna på 270 000 kronor.– Det var svårt och jag har tagit det hårt, säger Nicklas Nilsson.
Han menar vidare att han inte anser det vara någon direkt skillnad mellan hans och tvillingarna Sjöholms fall, de senare vann sin kamp mot Trelleborg och Vellinge kommun, vilka blev skadståndsskyldiga.

Nicklas Nilsson hade redan tidigt i skolåldern läs- och skrivsvårigheter. I lågstadiet gjordes ett intelligenstest som visade att han hade lågt IQ. Ytterligare ett test utfördes år 2000 av en skolpsykolog, som grundat på resultaten drog slutsatsen att Nicklas var lindrigt utvecklingsstörd och han skrevs in på särskola. Det var i årskurs två på särgymnasiet som en mentor uppmärksammade att Nicklas lärde sig saker snabbare än de andra. Ett nytt test utfördes av en psykolog på BUP, vilket visade att Nicklas inte var utvecklingsstörd utan hade en uppmärksamhetsstörning.

Nicklas Nilsson ville ha upprättelse och begärde att få B- och C-körkort betalt av kommunen som kompensation, vilket kommunen sa nej till. Följden blev att Nicklas stämde Vellinge kommun och målet har drivits i fyra år.
– Det har inte varit lätt med tanke på att man inte riktigt vet hur man ska leva, det är ju upp och ner. Jag har ingen utbildning och det är jättesvårt för mig att hitta ett jobb, vissa dagar känns det som ett helvete, säger han.
Idag har Nicklas körkort och jobbar på en budfirma. Först om cirka ett halvår vet han om Högsta domstolen tar upp fallet.
 
Heja Heja säger jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar