torsdag 27 november 2014

Socialtjänsten behöver stärks

Det kommer så många artiklar i ämnet just nu så jag börjar bli osäker vilka jag delat men tror inte jag haft denna
http://www.allehanda.se/om-barnkonventionen-ska-bli-lag-maste-socialtjansten-forstarkas
– Vi hinner inte starta upp våra utredningar när vi får dem. De blir liggande i kanske flera månader innan vi ens hinner börja. Vi bryter alla frister, säger socialsekreterare Karin Gustafsson vid socialförvaltningen i Sundsvall i programmet.
Vakanserna är ett annat stort problem. Varannan kommun uppger i en enkät att de har vakanta tjänster.

Det ökar pressen på de redan hårt arbetande socialsekreterarna, som får ännu mer att göra. Mer än 100 ärenden på en handläggare är inte ovanligt. De yngsta och nyexaminerade får ofta de tyngsta och svåraste ärendena.

Socialsekreterarna i Sundsvall slog larm till politikerna om bristande resurser redan för två år sedan, och deras situation är inte unik. Fackförbunden Vision och SSR vittnar om samma orimligt höga arbetsbelastning, dåliga introduktion och chefer som inte hinner leda. En av tre socialsekreterare överväger att sluta.

Nyligen besökte Inspektionen för vård och omsorg (IVO) 24 socialtjänster i Mellansverige. De hittade en mängd anmälningar som de ansåg borde ha lett till utredning, men där ingen utredning gjorts:
– Bristerna är så pass allvarliga så att i princip så följer man inte, lagen beaktas inte i alla fall, och barnrättsperspektivet beaktas inte och det här leder ju till sammantaget att det finns barn som faller igenom det skyddsnät vi har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar