torsdag 27 november 2014

För många bemaningsföretag

Idag på DN debatt sidan fortsätter larmen inom socialtjänsten http://www.dn.se/debatt/personalbrist-i-socialtjansten-drabbar-barn-som-far-illa/
Problemen inom socialtjänsten är akuta. Personalbristen innebär i förlängningen att samhällets sista skyddsnät för barn och ungdomar kan brista. Sju av tio kommuner måste nu anlita bemanningsbolag för barn- och ungdomsvården, enligt en enkät av Akademikerförbundet SSR.Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att barn och unga får skydd och stöd från samhället. Det är den sista maskan i skyddsnätet, som bara inte får brista. Ändå händer det, ibland med förödande konsekvenser. Larmrapporterna kommer allt tätare och måste tas på största allvar. Ingen vill se en upprepning av det tragiska dödsfallet i Karlskrona.
Problemen är inte nya, utan dessvärre vardag för våra medlemmar sedan flera år tillbaka.
En uppenbar orsak är att kommun efter kommun har problem med hög personalomsättning, vakanser och personalbrist inom socialtjänsten. Det gäller särskilt barn- och ungdomsvården, som bland annat ansvarar för att utreda orosanmälningar om barn som misstänks fara illa. Rekryteringsproblemen är så omfattande att bemanningsbolag har blivit en vanlig lösning.
Vi har pejlat läget i en enkät som skickats ut till förtroendevalda i Akademikerförbundet SSR, lokalordföranden eller motsvarande person i 161 kommuner. På frågan om kommunen har hyrt in personal inom den sociala barn- och ungdomsvården under det senaste året svarar nära sju av tio, eller 67 procent, ja. En lika hög andel svarar att det förekommer flera gånger om året eller pågår kontinuerligt.

http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/personalbrist-sl%C3%A5r-mot-utsatta-barn-3019982
Sju av tio kommuner tvingas anlita bemanningsföretag för att kunna hantera barn och ungsdomsvården. Nu varnar Akademikerförbundet för att personalbristen inom socialtjänsten kan få allvarliga konsekvenser för utsatta barn och ungdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar