torsdag 13 november 2014

Larm och starkare ställning

Ja att det är kris inom soc är ingen nyhet här lyfts det igen.
http://vision.se/nyheter/2014/augusti/skyddsombud-slar-larm-om-socialtjansten/
Skyddsombuden har nu gjort en så kallad 6-6a-anmälan och Arbetsmiljöverket kommer att göra en inspektion i mitten av augusti. Skyddsombuden kräver bland annat att arbetsgivaren ska undersöka vad som är en rimlig arbetsbelastning och hur stor personalomsättningen har varit under de senaste två åren.
Det bir intressant att få en siffra på vad som är rimligt. Sedan är alla ärenden olika. Det kan vara "lätta" och det kan vara svåra.

Sedan en ledare som vill att barnperspektivet skall stärkas.
http://www.smp.se/ledare/starkt-stallning-for-familjen(4498942).gm#.
I dag hänvisas ofta till utvalda delar i fördraget, som barnets bästa i artikel tre. Det är symptomatiskt för hur vi kommit att betrakta innehållet i Sverige. Från organisationer till myndigheter och till och med regeringskansli väljs delar av artiklarna ut som återspeglar de egna intressena, går det i varje fall att misstänka. I Rädda Barnens populärversion har exempelvis artikel sju och åtta bakats ihop. Barn har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka föräldrarna är, skriver organisationen. Uppenbarligen anser man att rätten att också bli omvårdat av föräldrarna är en irrelevant uppgift, eller i varje fall mindre viktig.

För drygt tio år sedan fann regeringen till och med anledning att utfärda en varning kopplad till det internationella arbetet med just barnkonventionen. Det gjordes i en skrivelse till riksdagen. I den slogs det fast att det finns en fara att ett större fokus kommer att läggas på rena familjefrågor, då många länder fortfarande har en konservativ syn på frågor om barnens rättigheter.


Även om barnkonventionen fokuserar på just barn så är föräldrarollen central.

Ytterligare ett exempel kan tas. I svensk rätt slås det redan fast att ett barn har rätt till två föräldrar. Det är därför insemination till ensamstående inte utförs inom svensk vård. Men en utredning uttryckte nyligen att det var omodernt, mot bakgrund av att familjebildningen av i dag ser ut lite hur som helst, och föreslog därför lagändringar.
Men hur gör man då med konventionens krav på säkerställande av barnets rätt till gemensam vårdnad av båda sina biologiska föräldrar (när det ligger i barnets intresse) och rätten till vetskap om sina släktförhållanden?

Att familjen beskrivs som samhällets grundläggande enhet och den naturliga miljön för ett barns utveckling och välfärd är den normerande grunden i konventionen. Den betyder något. Frågan är om den S-ledda regeringen verkligen förstått det.

 
Har tagit lite av den läs gärna hela. 
Sedan avslutningsvis en artikel (kan inte låta bli att dela) som inleder med att tala om att fr.o.m. nu och året ut jobbar alla kvinnor gratis i Sverige. Man börjar ju fundera vad som menas men då jag läste förstod jag och konstaterar att visst är det så..,.. http://www.bt.se/nyheter/nu-jobbar-kvinnorna-gratis(4529404).gm


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar