onsdag 26 november 2014

Första svaret

Utifrån mitt upprop i går så kom det direkt ett svar.
En kvinna som sitter för KD Hon skrev:
Hej Eva
Jag hoppas du sett att det du tipsade om, blev en motion:
Jag hoppas att Emma Henriksson som nu är ordf i Socialutskottet i övrigt ska kunna gå vidare med era frågor, eftersom det i första hand ligger där.
Mvh
Penilla


Här är en sammanfattning av motionen vill ni läsa hela följ länken

 Myndighetsutövning byggd på bevis

Allmänna rättssäkerhetskrav som kan ställas på alla offentlig myndighetsutövning i form av likhet, objektivitet och integritetsskydd ska vara uppfyllda. En utredning till exempel, får inte präglas av osakliga omdömen eller subjektiva värderingar, utan ska kunna styrkas i alla dess delar. Rykten eller andra icke styrkta påståenden samt annat irrelevant material ska inte ingå i utredningen. Värdeomdöme kan få förekomma, men måste grundas på fakta och vara av verklig betydelse för saken för att kunna tillmätas vikt.
 
Idag finns inte den ovanstående beskrivningen av de allmänna rättssäkerhetskraven eller hur en utredning ska hanteras, i förvaltningslagens (1986:223) texter vilket borde vara en påminnelse för de tjänstemän som utövar lagen.
 
Bra. Tack Penilla.

I press fortsätter man att lyfta krisen inom socialtjänsten
En ledare i GP http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2555156-barnskydd-som-havererat
Fax som aldrig läses, e-post som inte öppnas, anmälningar som borde ha lett till utredning men som blir liggande – genomgången av Socialtjänsten i SR:s Kaliber är omskakande läsning. Att fler barn inte avlidit av vanvård eller misshandel är nästan ett under om man betänker hur situationen sett ut på flera socialkontor landet runt.
Skyddsnätet för utsatta barn har skamligt stora revor. En av huvudförklaringarna är personalbrist. För få socialsekreterare får ta hand om alldeles för många fall – och ibland blir de själva sjuka på kuppen och klarar inte att göra sitt jobb.

I många fall har personalen tryckt på larmknappen, hört av sig till politikerna. Tyvärr tycks allvarliga krisrapporter på sina håll avfärdas som om de vore brev från gnällspikar. Det är oerhört allvarligt.

Regeringen bör tillsätta en socialtjänstkommission, anser fackförbundet Visions ordförande Veronica Karlsson. Det är inte första gången någon begär en nationell haverikommission. Regeringen har också tillsatt en samordnare. Problemen är dock uppenbarligen så akuta på sina håll att det inte finns tid att invänta nationella utredningar. Istället måste kommunerna skärpa upp sig och snabbt finna lösningar lokalt.
 
Och i Expressen igår http://www.expressen.se/nyheter/dokument/socialtjansten-i-kris--risk-for-nya-dodsfall/
Fallet Yara är symtom på en allvarlig kris inom stora delar av socialtjänsten. Fackliga företrädare och statliga utredare ger intrycket att verksamheten står på randen till totalt sammanbrott.
Det är extremt svårt att rekrytera socialsekreterare på många platser. Resultatet blir underbemanning, överansträngning - och att de mest utsatta människorna, i många fall barn, lämnas i sticket trots personalens ofta heroiska insatser.

- Vi får larmrapporter, otryggheten för barn är stor. Socialarbetarna går på knäna, det saknas resurser, chefer har svårt att organisera verksamheten enligt socialtjänstlagens krav, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, den fackliga organisation där 70 procent av socialsekreterarna är medlemmar.

- Trots att många socionomer utbildas kan många kommuner inte rekrytera socialsekreterare. Det blir ett genomgångsyrke för nyutbildade. Inte attraktivt, inga karriärvägar, dåliga löner, bristande handledning och ingen politisk styrning.
- Det saknas både kompetens och personal. Samtidigt ökar antalet människor i behov av hjälp, allt fler barn är utsatta. Anmälningarna kommer in till socialkontor som inte har resurser, säger hon.

Heike Erkers säger att barn har dött på grund av vanvård redan tidigare - och att hennes förbund varnade för att det kunde ske igen. Nu, efter Yaras tragiska död, upprepar hon den varningen.

Också den statliga Inspektionen för vård och omsorg (IVO) slår larm om att socialtjänsten inte tar sitt ansvar för barn och unga. I en ny rapport påtalar IVO allvarliga brister också i fall där anmälningar faktiskt nått fram till myndigheterna.
 
Också arbetsgivar- och intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) inser situationens allvar. Där lägger man en stor del av ansvaret på staten och på de senare årens många ändringar i socialtjänstlagen, som gör det svårt för kommunerna att bedriva verksamheten.

- Staten måste se över socialtjänstlagen, den är som ett lapptäcke. Det har gjorts runt 180 ändringar de senaste åren. Socialsekreterarna tvingas ägna allt mer tid åt dokumentation och administration, de har allt mindre tid att möta föräldrar och barn, säger Agneta Jöhnk, ansvarig för arbetsgivarfrågor på SKL.

- Socialtjänsten står under hårt tryck. Vissa kommuner klarar det, andra inte. Situationen är allvarlig, vi måste göra något åt den för barn och ungdomar kan fara väldigt illa, säger hon.
 
Ja det är väl ingen som missat att det är KRIS. Frågan är bara när någon skall gå ut och säga att ni agerar vi, nu gör vi såhär och då menar jag inte att man skall tillsätta en utredning som kostar en massa miljoner och som tar minst ett år. Jag menar att man borde samla ihop alla berörda , sätta sig och diskutera vad som behöver göras och sedan satsa allt på att göra så många av dem nöjda som går på så kort tid som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar