fredag 21 november 2014

Barnkonvention fyller 25 år

Intervju med Silvia runt FN´s barnkonvention.
http://www.expressen.se/nyheter/silvia-ar-alltid-barnen-som-betalar-priset/
Silvia tar upp den svåra situationen i Syrien som ett exempel där miljoner människor, många av dem barn, är på flykt – och vilka imponerande insatser många länder gör för att hjälpa.
– Jag måste säga att jag beundrar Jordanien, ett litet land som tagit emot 1,3 miljoner flyktingar. Det är på gränsen, men de gör det storhjärtat.
Drottningen passar också på att berömma Sverige:
– Sverige har varit fantastiskt och tagit emot så många flyktingar, det är man tacksam för.
För femton år sedan startade Silvia välgörenhetsorganisationen World Childhood Foundation och i går talade hon för andra gången på bara ett par månader om barns rättigheter inför FN.
Statsminister Löfven lovade i går att Sverige ska få en ännu mer aktiv roll inom FN och tog bland annat upp just barns rättigheter som en viktig fråga.
– Vi har sagt att barnkonventionen varit en framgång, men det finns mycket kvar att göra. Jag tänker inte minst på barnaga. Det är väldigt många länder där det är förbjudet att slå vuxna men fortfarande okej att slå barn. Och det finns ännu värre exempel. Imorse såg jag på CNN om en liten flicka i Afghanistan, bara 3 år gammal, som blev våldtagen och man vet överhuvudtaget inte om hon kommer att överleva, så det finns mycket kvar att göra.
• USA är ett av tre medlemsländer som inte skrivit under barnkonventionen. Vad tycker du om det?
– Jag tycker naturligtvis att det är fel. Det klart att alla länder ska skriva under. Barn ska ha skydd och rättigheter överallt i världen, det ska inte spela någon roll var man bor. Jag har förstått att det har att göra med att många i USA tycker att den typen av rättigheter ska komma via föräldrarna, men jag menar att vi har en global konvention som alla borde skriva under.
 
Silvia är både medmänskilig och engagerad. Har ju faktiskt träffat henne.
Laleh och Björn från ABBA var också där.
http://www.expressen.se/nyheter/laleh-sjong-abba-lat-for-jordens-barn/
I dag har det gått exakt 25 år sedan FN enades om barnkonventionen – det bindande internationella avtalet som slår fast att barn är individer med egna rättigheter.
Firandet inleddes under eftermiddagen i dag svensk tid med en konsert på FN:s högkvarter i New York. I publiken satt drottning Silvia tillsammans med regeringschefer och digniteter från hela av världen.

Två av dem som uppträdde var Björn Ulvaeus och Laleh.
– Det ska bli kul att höra Laleh, hon har gjort en fantastisk version av ”Chiquitita”. En egensinnig version med integritet, sa Björn Ulvaeus strax innan konserten började.
Laleh välkomnades sedan upp på scen som ”Sveriges nya superstjärna” och framförde en version med en stor trumma som fick publiken att jubla.  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar