söndag 16 november 2014

Avslöjanden

Veckan har varit full av avslöjanden. Carola har varit bortlämnad som barn efter en förlossningsdepresion. http://www.expressen.se/halsoliv/carola-jag-har-varit-valdigt-sparsam-med-relationer/

Johans T Karlsson hade själva en depression då han blev pappa. Att mammor får förlossningsdepressioner pratas det ändå om men att pappor också kan få det är inte lika diskuterat.
http://www.expressen.se/noje/carola-jag-lamnades-bort-som-nyfodd-/

I bonde söker fru berättar Erik att han vuxit upp med placerade barn. Hans familj var familjehem.- Han funderade på om det var anledningen till att han hade svårt att släppa in folk, de försvinner ju bara. http://www.tv4.se/bonde-s%C3%B6ker-fru/klipp?quick_selection=erik-nilsson&utf8=%E2%9C%93#lyckas-erik-nilsson-övertala-mikaela-att-stanna-på-gården-3010380-lh
(en bra bit in i klippet).

I Downtown Abbey får inte Edit träffa sin dotter som är fosterbarn hos en av arrendatorerna. Då hon får veta att mannen hon älskade, som är pappa har dött så bestämmer hon sig för att ta tillbaka sitt barn. http://www.svtplay.se/video/2470020/tv-cirkeln-downton-abbey/avsnitt-6  3.16
Hela jag satt och skrek inom bords att Edit skulle ta sig samman stanna upp och låta flickan stanna och utifrån att fostermamman nu visste att det var hon som var den riktiga mamman låta henne komma och gå mer som hon ville. Scenerna visade fostermamman som bryter ihop och talar om att de älskar henne också. Edit som speglar både förtvivlan och glädje över att ha bestämt sig för att själv ta hand om sin dotter. Men flickan hon glöms bort precis som i verkligheten.

Det är fortfarande så att utsatta barn far illa vilket inte minst visar sig i att Stockholm satsar miljoner på barn http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljonsatsning-pa-barn-och-unga-i-stockholm_4088749.svd
SvD kan redan nu berätta att nya majoriteten kommer att satsa 40 miljoner kronor extra på utsatta barn, både för att kunna utreda anmälningar snabbare och ge mer stöd.
– Vi vill kraftigt öka stödet till utsatta barn. Socialtjänsten har haft en väldigt tuff situation där det skurits mycket. Det är oerhört viktigt att förhindra att barn hamnar mellan stolarna, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP), till SvD.
I dag finns en gräns på fyra månader när det gäller utredningar, en gräns som ofta inte hålls.
– Anmälningar ska utredas skyndsamt, varje dag för barn i en svår situation är en dag för mycket, säger hon.

Nya majoriteten kommer även att skjuta till 20 miljoner kronor för att få fler socialsekreterare. Men det nya styret har inte öronmärkt exakt vad de ska gå till.
– Det är viktigt att socialtjänsten får göra bedömningen var de behövs mest, säger Åsa Lindhagen.

För att få skolan att fungera bättre avsätts även tre miljoner kronor mer än alliansen tidigare lagt, vid sidan om de mer vanliga skolsatsningarna, för barn som har kontakt med socialtjänsten. Det handlar om att lyfta fram barn i familjehem, som generellt inte klarar sig lika bra i skolan.

Dessutom ska staden starta en social hållbarhetskommission, som med hjälp av ny forskning ska ta fram förslag på hur en mer jämlik stad ska skapas.
 
Min kommentar; det räcker inte med att man gör det i Stockholm.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar