tisdag 21 oktober 2014

Västerås en kommun till

Då är det Västerås som fått kritik http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5994577
somras larmade socialtjänsten om att ett 60-tal ärenden om barn blivit liggande i upp till två månader på grund av underbemanning. I flera fall handlade ärendena om allvarliga missförhållanden.
Sedan dess har bemanningen hos Socialtjänsten stärkts och rekrytering pågår.
Men IVO är inte säker på att åtgärderna är tillräckliga för att minska risken för att något liknande inträffar igen. IVO kommer nu att följa upp ärendet på nytt.
 
Och trots att alla barnärenden skall behandlas skyndsamt enligt lag så...
http://www.expressen.se/kvallsposten/vardnadstvist-tog-35-ar--domare-kritiseras/ Tog det i det här fallet 3,5 år.
Den uppslitande vårdnadstvisten tog sin början i april 2011 när en mamma begärde ensam vårdad om sina och sin före dettas barn, två pojkar i tioårsåldern. Eftersom det förekom misstankar om missförhållanden beslutade tingsrätten att tillsätta en utredning. I december samma år utsedde domstolen en medlare i målet.
Och det var nu som processen hamnade i långbänk. Inte mindre än fem gånger förlängdes medlarens uppdrag. Under den tid, ett år och fyra månader, som medlingen pågick borde tingsrätten ha tagit reda på hur medlaren tänkte fullgöra sitt uppdrag, menar JO.  

Vårdnadstvisten i Blekinge pågick i 3,5 år. Nu kritiseras domaren av justitieombudsmannen för att han inte hållit koll på hur medlaren i tvisten skötte sitt uppdrag och för att målet inte haft någon handlingsplan.
"Målets handläggning har tagit alldeles för lång tid" skriver JO i sitt beslut.
 
Själv skall jag strax sätta mig på tåget till Stockholm för att återigen träffa de som anvarar för LVU utredningen.  De var särskilt intresserade av att höra min syn på hur socialtjänstens stöd till familjehem bör vara utformat och vad som är viktigast att reglera vad gäller familjehemmens rättsliga ställning. Vem som skall ha och hur bestämmanderätten om barnet ska fördelas mellan familjehemsföräldrar, socialnämnden och barnets vårdnadshavare. Vi skall även diskutera praktiska svårigheter vad gäller bestämmanderätten om barnet, t.ex. vem som får besluta om förskola, skola, hälso- och sjukvård, vem som ska vara med på utvecklingssamtal osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar