måndag 6 oktober 2014

Skitsnack

Barnperspektivet skall väga tyngst, jovisst, Vart är barnperspektivet i detta? http://www.expressen.se/kvallsposten/mal-3-riskerar-att-do-i-kosovo--utvisas-anda/
Mal Osmani har precis fyllt tre. Han lider av en svår cp-skada, som gör att han inte kan äta eller andas ordentligt. Mal, som sitter i rullstol, drabbas dessutom av livshotande kräkningar, vilket gjort att han flera gånger varit nära att kvävas.
Mal kom till Sverige för drygt två år sedan. Hans föräldrar lämnade Pristina i Kosovo för att han inte kunde få den avancerade sjukvård han behövde.
– Läkarna i Pristina sa till mig: om du inte tar Mal härifrån kan han att dö. De kunde inte hjälpa honom, berättar mamman Lindita Osmani.
Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen har nekat familjen uppehållstillstånd och hävdar att det finns rätt vård i Kosovo.
Men det stämmer inte, enligt läkarna i Lund och Karlskrona, där Mal Osmani opererats flera gånger.
– Mal är en mycket sjuk lite pojke. Hans tillstånd är livshotande och han behöver verkligen all den vård som han kan få i Sverige, konstaterar Mia Olsson Engman, barnläkare på Blekingesjukhuset.
Eftersom Mal har problem med att svälja mat har han fått en sond inopererad i magen. Han är dessutom beroende av olika näringskoncentrat som – enligt läkarnas intyg – inte existerar i Kosovo.
Familjen juridiska ombud är förvånad över Migrationsöverdomstolens beslut som kom den 19 september i år.
– Helt obegripligt, det lämnas så oerhört kort motivering i avslaget. Det går inte att förklara för familjen varför de inte får stanna, säger Fredrik Ehrnford.
– De har levt under helt omänsklig press och har jobbat dygnet runt med sonen. Dessutom har vi läkarintyg från Sverige och Kosovo som slår fast att det finns risk för hans liv om han skickas tillbaka till Kosovo, säger han.
Fredrik Ehrnford anser att hänsyn borde tas till den lag om ”särskilt ömmande omständigheter” som kom 1 juli och som gör det lättare för barn att få uppehållstillstånd.

Barn skall höras Jo pytsan.
http://www.dn.se/sthlm/stockholm-vagrar-lata-michael-flytta-hem/
Här är grabben som tvingas till ett boende där han inte trivs. Boendet har kursat men han tvingas att bo kvar. Trots att hela hans familj bor på annat ställe och han vill närmare.
Det är 7,5 mil till Husesta. Boendet ligger mitt ute i skogen och det går i bästa fall en buss om dagen dit. Han har rätt till färdtjänst på helger men i veckorna är han ensam där, säger Jana Mistenius, faster och god man
 
I avslaget skriver förvaltningen också att han saknar anknytning till Stockholm i form av dagliga aktiviteter.
– Det är ju i Stockholm hela hans familj, hans mamma, pappa, syskon och hela släkten bor. Det är ju här han kommer ifrån, till Södertälje har han ingen anknytning alls, säger hon.
 
Lagar som inte är kopplade till konsekvenser blir inte mer än fina ord på pappret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar