söndag 5 oktober 2014

Nya regeringen

Då är det klart vilka som hamnar vart. De som jag tycker är intressanta för våra frågor är
den som tar över efter Maria Larsson är Åsa Regnér. (s)
http://www.svt.se/nyheter/val2014/fakta-asa-regner
Åsa Regnér har lång erfarenhet av att arbeta politiskt med jämställdhetsfrågor. 2013 utsågs hon till landschef för UN Women i Bolivia, där hon i dag bor med sambo och två barn. 
Hon har tidigare varit generalsekreterare för RFSU, samordnare på Sida, tjänsteman och utredare på TCO och arbetsmarknadsdepartementet.
Hon arbetade även tillsammans med den förre jämställdhetsministern Jens Orback, som planeringschef på justitiedepartementet.
Åsa Regnér har ställt klockan på 05.00 nästan varje morgon sedan hon var 19 år för att få tid att springa. Genom många RFSU-resor har hon sprungit på fler ställen än de flesta.
Hon är född i Malmberget och uppvuxen i Östergötland.
Taxerade inkomst 2013: 294.800 kronor.
Enligt Wikipedia:
Åsa Charlotte Regnér, ursprungligen Pettersson, född 26 augusti 1964 i Malmbergets församling i Norrbottens län,[1] är en svensk tjänsteman och socialdemokratisk politiker som sedan 2014 är barn-, äldre- och jämställdhetsminister i regeringen Löfven.[2]
Regnér växte upp i Linköping och Motala. Hon har studerat vid Stockholms universitet där hon tog en filosofie kandidatexamen i spanska, tyska och konstvetenskap i början av 1990-talet.[3] Hon har arbetat vid TCO och Arbetsmarknadsdepartementet som tjänsteman och utredare.[4] Under Jens Orbacks tid som jämställdhetsminister i den socialdemokratiska regeringen Persson arbetade hon hos honom i Statsrådsberedningen, och arbetade därefter som tjänsteman vid Justitiedepartementet. 2007–2012 var Regnér generalsekreterare i RFSU, arbetade därefter en kortare tid vid Sida, och var 2013–2014 landschef i Bolivia för FN-organet UN Women.[5]
3 oktober 2014 utsågs hon till barn-, äldre- och jämställdhetsminister i regeringen Löfven.[2]

Och den som blir ordförande i socialutskottet, Veronica Palm. (s)http://www.socialdemokraterna.se/Riksdagsgruppen/Veronica-Palm/
Hon skriver om sig själv:
Jag är riksdagsledamot, socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson och ordförande i riksdagens civilutskott. Jag är också stolt ordförande för Socialdemokraterna i huvudstaden och suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott.
 
enligt Wikipedia:
Anna Veronica Helén Palm, född 1 februari 1973 i Karlskrona, är en svensk politiker. Hon är socialdemokratisk riksdagsledamot sedan riksdagsvalet 2002 och ordförande för Stockholms Arbetarekommun sedan 2009. Hon är gift med Roger Mogert, oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Palm och Mogert har emellertid ansökt om skilsmässa.[1] Paret har tre döttrar
Veronica Palm är uppvuxen i Kisa och gick ut gymnasiet i Linköping 1991 och arbetade därefter fem år som barnskötare. Hon läste samtidigt samhällsvetenskap vid en folkhögskola i Linköping[2] och kvinnovetenskap vid Linköpings universitet.[2] 1996 var hon anställd på Finansdepartementet i Stockholm men flyttade ganska snart tillbaka till Linköping och arbetade där för fackförbundet LO till 1998. Då blev hon ledamot i Europaparlamentet där hon satt ett år. 1999 till 2002 jobbade hon på en NGO[förtydliga] i Stockholm. Sedan dess har hon varit svensk riksdagsledamot, invald i Stockholms kommuns valkrets.[2] Enligt egen uppgift är hennes hjärtefrågor barns uppväxtvillkor och rättigheter, jämställdhet i hela världen och mänskliga rättigheter.[3] Veronica Palm var vice ordförande för Socialförsäkringsutskottet 2008-2010 och ledamot av Utrikesutskottet 2002-2008. Hon blev efter riksdagsvalet 2010 vice ordförande för Skatteutskottet. Sedan april 2011 är hon ordförande i Civilutskottet[4]. Hon har även varit ledamot (2006-2007) och förste vice ordförande (2007-2008) för Riksdagens delegation till Interparlamentariska unionen samt är ledamot av Krigsdelegationen sedan 2008. Palm har av författaren och S-kännaren Christer Isaksson beskrivits som tillhörande vänsterfalangen inom Socialdemokraterna.[5] Veronica Palm nämndes som en kandidat till att ta över som Socialdemokraternas partiledare efter Mona Sahlin.[6] Efter att Håkan Juholt blivit partiledare valdes Palm in som suppleant i partiets verkställande utskott.
 
Hitintills i alla intervjuer har jag inte hört en enda av dem ta upp några social frågor. Det har varit hbtq och könsroller som nämnts. Hoppas ändå att de tar tag ordentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar