måndag 13 oktober 2014

Kalla fakta i tisdag

På tisdag skall kalla fakta ta upp situationen inom socialtjänsten. De hörde av sig tidigt i våras så jag vet att intentionen är att lyfta hur socialtjänsten inte följer lagen som säger att de själva skall utreda varje hem som jobbar åt dem. Att socialtjänsten släpper på insyn och ansvar då de istället köper in tjänsterna ifrån organisationer. De ville ha tag i familjehem som ratats av förvaltningar men som sedan får jobb åt organisationer.

Vet utifrån reklamen att de kommer att ta upp Donia ärendet. En 15 årig flicka som dog i sitt familjehem. Hon dog i lunginflammation. Hon låg ensam inlåst på sitt rum och dog. Familjehemmet jobbade åt en organisation så kommunen anmälde inte eftersom organisationen inte gjort fel. Men inte heller organisationen har anmält. Mamman får inte ens veta vem som är ytterst ansvarig. Det är bara att konstatera att det finns familjehem som inte borde vara familjehem och de skall bort. Men det hjälper inte om de utreder sönder oss. Återkommer till det.

Men sedan vet jag att programmet kommer att lyfta ännu ett familjehem. Där tror jag ändå att det blir fel. De vill väl ha fram att en kommun placerade en flicka i ett hem som de inte utrett. Att hemmet var rörigt, de hade skulder hos kronofogden och flickan vantrivdes.
Men det är inte hela sanningen. För det första var de godkända och utredda av flera andra kommuner, de hade fler placeringar så kommunen visste att de skulle komma att godkännas. Att det var rörigt berodde på att de hade en placering som inte klarade av förändringar. Det gjorde att de fått vänta med en renovering och hon kom mitt under den. Visst hade de skuld hos kronofogden men det berodde på ett företag som gått omkull och det kan hända många utan att de gjort särskilt fel. Det kan bero på sjukdom och många andra saker som man inte själva styr över. Skulden är dessutom betald med ränta. Men det har man inte beaktat och har inte heller med. (såvida de inte ändrat sig efter mitt samtal med dem innan helgen) Då skulle de de faktiskt ringa och kolla referenser som talade om det motsatta.
Sedan kommer det förmodligen inte fram att flickan som tvingades flytta därifrån, på grund av en mamma som sedan dog, då ville flytta tillbaka. Hon tiggde och bad men de hade fullt. Nu hävdar hon att hon vantrivdes. Det är tragiskt när man utnyttjar ett trasigt barn för att lyfta ett stort problem om det sedan visar sig att bakgrundsinfo inte stämmer så faller ju hela påståendet. Det är synd eftersom saken i sig är fel och det är bra att de lyfter själva problemet. För det är ett problem att fler och fler kommuner tvingas till att anlita organisationer. De gör därmed inte det de skall, de förlorar insyn insyn och släpper ifrån sig ansvaret. Men jag anser att de valt fel familj att utgå ifrån..

De blir ett dåligt exempel på familjehem som ratats av  kommuner och sedan godkänns av organisationer. De är godkända, utredda av många och kända för att göra ett skitbra jobb. De har specialiserat sig på barn med diagnoser och lyckas vad jag vet i alla ärenden de haft.
De hör inte till de familjehem som skall bort. Behöver jag tillägga att jag känner dem väl?  Vet att mamman där är lite som jag som gör allt för sina placeringar och det är väl därför hon lyckas.

Men de blir alltså ett dåligt exempel för familjehem som missköter sig, ratas och sedan godkänns av organisationer och kan flörtsätta trots att de inte borde få det.

Utredningar då. Det hjälper inte om de utreder sönder oss. Vi blir inte bättre för att 20 kommuner eller organisationer utreder oss. Utredningen som görs handlar nämligen om vårt förflutna, vår uppväxt, familjeförhållanden. De förändras inte. Man borde istället lägga krutet på att se hur det ser ut nu.

Jag skulle vilja e en regional familjehems bank. Där de gör och handhar alla utredningar. De skulle sköta uppdatering av alla utdrag som vi får skicka in varje år från kronofogde, polis och socialtjänst. De skulle kunna hålla koll på vilka kommuner man jobbar åt och hur många placeringar man har. De skulle kunna ha koll på treårsregeln och stöta på när det börjar bli dags. Om en kommun sedan vill jobba med ett familjehem så kan de rekvirera den därinfrån  och sedan göra en tilläggs utredning just för att matcha den placering man tänkt sig. Det skulle spara tid för handläggarna som nu måste skicka två personer till varje familj de tänkt utreda. Själva utredningar tar ca 4 timmar.
De skulle även kunna tillhanda hålla, ansvara för utbildning och annat.
Som en god vän sa vi blir inte bättre, gör inte ett bättre jobb bara för att man utreder sönder oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar