fredag 12 september 2014

Svar ifrån Miljö partiet

Hej Ewa

Ditt brev innehåller många viktiga och intressanta frågor och jag förstår att de är viktiga för dig och din organisation.

Frågan om familjehemmens rättsliga status, ersättningar för familjehemmens arbete och frågor om hur deras viktiga arbete kvalitetssäkras och utvecklas, har diskuterats under en tid och många har beskrivit de problem ni ger uttryck för. Detsamma gäller situationen där familjehemsplacerade barn är placerade under mycket lång tid utan att socialtjänsten överväger överflyttning av vårdnaden. Brevet innehåller många andra komplexa frågeställningar som det varken är lätt att beskriva eller sammanfatta men enligt min mening visar de på de stora behov som finns inom socialtjänstens arbete riktat mot utsatta barn.

Miljöpartiet vill stärka barnets ställning och ge det en starkare rätt att komma till tals- oftare genom eget ombud. Vi satsar på sociala investeringsfonder som gör det möjligt för kommuner satsa på förebyggande arbete och vi vill att socialtjänsterna i högre grad än som nu är fallet ska flytta över vårdnaden till familjehem eller andra särskilt förordnade vårdnadshavare. Samtidigt pekar ni på stora ekonomiska utmaningar för familjehemmen som måste lösas på kommunal nivå och genom samarbetsorganisationen Sveriges kommuner och landsting, särskilt vad gäller lönen för socialsekreterare, ersättningar till familjehem och dylikt. Detta är frågor vi tar med oss i vårt fortsatta socialpolitiska arbete men också sådana där ni lämpligen agerar direkt mot SKL och kommunerna.

Med detta hoppas jag ha gett er ett visst svar på frågorna.

Med vänlig hälsning
Alf Karlsson
Teamchef, samhällsteamet
Miljöpartiet de grönas riksdagskansli

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar