onsdag 17 september 2014

Fler myndigheter med problem.

Nu får etiknämnden kritk och flera ledamöter tvingas avgå
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5958900
Det stormar åter runt statliga etikprövningsnämnden, som bland annat ska granska forskningen i Sverige. Myndigheten har tidigare fått hård kritik av JK för att medvetet ha feldaterat handlingar, uppgifter som Ekots avslöjade för två år sedan.Nu har fem av nämndens 14 ledamöter hoppat av sina uppdrag, kritiska till hur myndigheten sköts i dag.
 
Centrala etikprövningsnämnden (CEPN), är en självständig myndighet och den högsta instansen i Sverige för etikprövning av forskning på människor. Dessutom har den ett tillsynsuppdrag, den ska alltså granska att forskning på människor sker på ett korrekt sätt.
Efter Ekots rapportering 2012, om att tjänstemän hade förfalskat handlingar som lämnats ut till journalister, inledde justitiekanslern (JK) en granskning som slutade i svidande kritik mot etikprövningsnämnden. Människor byttes ut, ny chef tillsattes, men problemenen har kvarstått.
"Jag använder ogärna ordet katastrof men mycket talar för att läget på kansliet är katastrofalt". Det skriver en av centrala etikprövningsnämndens ledamöter i en mejlkonversation mellan nämndens ledamöter från maj i år som Ekot tagit del av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar