lördag 27 september 2014

Fler barn omhändertas

I radion lyfts att fler och fler barn omhändertas. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5973241
Under förra året blev drygt 8000 barn och unga tvångsplacerade enligt lagen om vård av unga (LVU). Det är en ökning med 2 000 barn i jämförelse med för tio år sedan.
– Vi ser att det är många fler barn som omhändertas, och det är en ökad press på socialtjänsten. Totalt sett innebär det en ökad belastning på hela systemet, säger Ing-Marie Wieselgren, samordnare på Sveriges Kommuner och Landsting.
Hon tror att en orsak till ökningen kan vara att allmänheten i en ökad grad anmäler till socialtjänsten när barn far illa.

Då måste det bara bli rätt. Vem skall ta hand om alla dessa barn om familjehemmen backar ur? Och det inte går att rekrytera eftersom vi har så dåliga villkor?

1 kommentar:

  1. "Det är en kamp om familjehem, för de är få i Sverige. Det innebär att de kan höja priserna och det är de priserna som stigit, säger Andreas Trygg, V, ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, och fortsätter:
    – En del barn är också så utåtagerande så att de måste placeras i institution, de institutionsplatserna har blivit väldigt dyra.
    Exempelvis kan ett barn/ungdom kosta omkring 10 000 kronor per dygn."
    http://bblat.se/nyheter/koping/1.2648531-fler-barn-och-ungdomar-placeras-i-hem

    SvaraRadera