fredag 11 juli 2014

Två som avgår i protest.

I tisdags blev det uppmärksammat att två folkpartister avgår i protest  över att det fungerar så dåligt i socialnämnde och socialen http://www.unt.se/asikt/debatt/darfor-avgar-vi-3246335.aspx
1) Bristfällig kontroll om var den unge/barnet ska placeras, i så motto att man till exempel allt för ofta inte kontrollerar boendet där den unge ska placeras.
2) Bristfällig kontroll gällande uppföljning av placeringsalternativet.
3) Vissa företag har mottagit tiotals miljoner per år utan att detta blivit upphandlat. Detta strider både mot LOU (lagen om offentlig upphandling) och kommunens egna riktlinjer.
4) Det finns aktörer som i avtal påtalat att man innehar HVB-auktorisation utan att man innehar detta.
5) Det finns aktörer som nämnden placerar ungdomar hos som ej är registrerade som arbetsgivare.
6) Vissa aktörer som nämnden använder sig av har "hemma-snickrade" terapiformer som till exempel "autoterapi" som beskrivs som en terapiform där klienten och pedagogen ska komma närmare varandra genom bilfärd i det svenska landskapet!
Detta är ett litet axplock av det som vi redovisat för nämnden. Trots allvaret i dessa uppgifter har nämndens reaktion blivit lite av en vänta-och-se mentalitet. Vi som kommer från företagarvärlden kan varken vänta-och-se eller fortsätta att använda oss av aktörer som bryter mot lagen.
Detta framför allt av tre orsaker:
1) Barnen ska vistas rättsäkert.
2) Skattepengar ska användas varsamt
3) När det offentliga upphandlar ska konkurrensneutralitet råda och aktörer som inte håller sig till lagarna ska inte fortsätta att användas.
Trots att politikerna i nämnden, så som vi ser det, inte tagit sitt ansvar för att se till att barnen/ungdomen har det rättsäkert och att skattepengar används med respekt, så ser vi det som väldigt positivt att många tjänstemän gett oss stöd i arbetet med att förbättra arbetet kring placeringsbeslutet boendestöd.
Då vi inte fått stöd för våra åsikter av varken majoriteten eller oppositionen i nämnden så väljer vi härmed att lämna våra uppdrag i både nämnden och vårt parti Folkpartiet.
Peter Falk ledamot SBN (FP), ledamot mot individutskott söder.
Åsa Jansson ersättare SBN (FP), ledamot individutskott väster.
 
 Nu vill gruppledaren gå till botten med det hela http://www.unt.se/uppland/uppsala/vill-ga-till-botten-med-kritiken-3248163.aspx
– Det är alltid tråkigt när någon avgår så här dramatiskt. De borde kommit till mig som är gruppledare och diskuterat sin avgång innan vi gick skilda vägar. Det är den vanliga gången inom alla partier, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (FP).
 
– Vi sökte Mohamad Hassan ett flertal gånger under den senaste månaden för att försöka få till ett möte, men lyckades inte. Vi har dessutom framfört vår kritik länge till nämndens ordförande Anders A Aronsson (FP) och att vi skulle hoppa av om vi inte fick stöd för våra åsikter. Man tror ju att han har en kommunikation med sin gruppledare, säger Peter Falk.

Ja det är fler och fler som påpekar felen men än är det inte någon som verkar göra något åt det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar