tisdag 24 juni 2014

Chockad

I dagens skörd hittar jag en kommun som tar till nya grepp för att få tag i familjehem.
http://norran.se/nyheter/vard-omsorg/ska-twittra-efter-nya-familjehem-218354
Dels ska verksamheten upparbeta ett kontaktnät med olika föreningar för att nå nya familjehem. Man söker även nya rekryteringsvägar, via moderna medier som tevereklam, Facebook och twitter. För tillfället diskuteras en eventuell facebooksida för ändamålet.
Familjehemssekreterarna ska få vidareutbildning i handledning, och stödet till familjerna ska utvecklas. Bland annat utifrån synpunkter verksamheten fått från en fokusgrupp. Gruppen bestod av familjehem som valt att gå över till privata företag, något kommunen ville veta orsakerna till. Det visade sig att de privata företagen erbjöd högre ersättning, samt bättre stöd och tillgänglighet. Möjligheten att kunna vara hemma med barnet på heltid i början, var en annan fördel som nämndes.
I planen nämner kommunen att möjligheten att vara hemma i början i 2-3 månader, bör utredas. Här står även att det ”ibland bör finnas möjlighet till ett mer flexibelt tankesätt som möjliggör högre ersättningar.”
– Vi har redan i dag en social beredskap, utanför kontorstid. Men just detta är en av de frågor vi ska titta närmare på och försöka förbättra, säger Kennerth Fahlesson (S) ordförande i socialnämnden.
 
Spännande
Sedan är det kvinnan som dyker upp på akuten. Hon är 18 år och gravid och har ett litet barn.
På sjukhuset berättade hon att det var hennes svärmor och svägerska som misshandlat henne och att det hänt flera gånger tidigare. Också kvinnas man ska ha slagit henne.
Kvinnan, som är EU-medborgare från ett annat land, berättade också att misshandeln bland annat skett för att hon vägrade att prostituera sig. I utredningen kring fallet framkommer det också att kvinnan ska ha blivit kidnappad i sitt hemland och tvingats till giftermål. Hon uppger också att maken har våldtagit henne och att hon misshandlat upprepade gånger av honom och hans familjemedlemmar
Sjukpersonalen hjälpte kvinnan att få kontakt med socialtjänsten men beskedet hon nåddes av rörande henne själv och hennes fyra månader gamla son var att det som kunde erbjudas var bistånd till en biljett tillbaka till hemlandet.
Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot socialtjänsten i den aktuella stadsdelsnämnden i Göteborg på grund av deras agerande.
 
Man borde sluta förvånas men Nej jag blir fortfarande förvånad över hur illa man kan hantera människor. Men trots kritik vad händer? Oftast ingenting. Här är ett exempel visserligen inom ett annat område men det är fortfarande barn som drabbas
http://www.sydsvenskan.se/sverige/larare-sexanmald-av-barn-i-fem-skolor/
Sedan 2006 har läraren tvingats sluta på fem skolor i skånska kommuner. Mönstret har varit det samma, mannen har anmälts efter att elever berättat att han tafsat på dem.
Alla polisanmälningar mot mannen har lagts ner och i samtliga fall har det slutat med att läraren har köpts ut av arbetsgivaren. Totalt för hundratusentals kronor.
I Landskrona köptes mannen ut för 64 000 kronor, i Kävlinge för 321 000, i Malmö för 79 000, i Örkelljunga betalades nio månadslöner ut för att läraren skulle skicka in sin avskedsansökan. I slutet av februari blev slutligen 282 000 kronor priset för att Lunds kommun skulle bli av med honom.
 
Ja vad säger man? Jag tror jag är tyst...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar