måndag 19 maj 2014

Fick rätt till A-kassa

Som familjehem har vi ju inte så många rättigheter utan mest skyldigheter.
vi jobbar inte utan har ett uppdrag. vi får inte lön utan har arvode. vi tjänar inte in ATP poäng på det och det är inte SGI grundande. Vi brukar normalt heller inte få använda det som a-kasse grundande men här är ett undantag:
En tjej vann rätt till A kassa i rätt http://www.skanskan.se/article/20090106/NYHETER/213103962/-/jourhemsmamma-fick-ratt-till-a-kassa
Kvinnan sökte i slutet av november 2005 arbetslöshetsersättning från sin a-kassa. Men hon fick avslag eftersom a-kassan inte ansåg att arbete inom ramen för jourfamiljehem kunde tillgodoräknas som arbetsvillkor.
Det finns en praxis som gäller familjehem och den ska även gälla jourhem, menade kvinnas a-kassa, och åberopade flera domar, bland annat en kammarrättsdom från 1998.
 
Kammarrätten har tagit fasta på om jourhem är att betrakta som ett förvärvsarbete eller inte, som grund för rätt till ersättning.
Ett familjehem räknas inte som ett förvärvsarbete eftersom barnen bor där fast och det då inte är en grund för att inte ha ett vanligt jobb vid sidan av. Jourhem däremot ställer andra krav. Det rör sig om korta och akuta placeringar och på den ersättning som betalas ut har både skatt och sociala avgifter betalats. Dessutom, menar kammarrätten, måste den som ställt upp som jourfamiljehem vara tillgänglig 24 timmar om dygnet. Mot bakgrund av detta är uppdraget som jourfamiljehem ett förvärvsarbete och därför har man även rätt till arbetslöshetsersättning, under förutsättning att man övriga villkor som ger den rätten. Kammarrätten upphäver därför länsrättens dom och a-kassans beslut.
 
Målet i Kammarrätten Göteborg har nr 2457-04.
 Värt att komma ihåg om det skulle bli tvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar