måndag 19 maj 2014

Det var bättre förr.

Jag har aldrig varit socialdemokrat men jag måste erkänna att jag funderar på att bli det och hålla med om att det var vissa saker som var bättre förr.
http://stockholm.etc.se/inrikes/socialarbetare-gar-pa-knana
I en artikel talar socionomer om hur det var innan alliansen kom till makten.
När de rödgröna partierna styrde Stockholm satsade de lika mycket extra på socialpolitik på en mandatperiod som borgarna har satsat på två. Det märks i socialarbetarnas vardag. "Numera ska vi bara hålla budget."
Under Alliansstyret har totalt 183,5 miljoner kronor försvunnit i ”effektiviseringar” i form av att till exempel tjänster inte har tillsatts efter att någon slutat. Två mandatperioder har krävts för att Alliansen ska komma ikapp de rödgröna i satsningar, visar rapporten som V har tagit fram.
– Det är tydligt att borgarna prioriterar att sänka skatten framför att satsa på dem som lever på marginalen, säger Karin Rågsjö (V).
– Budgeten räknas aldrig upp med prisökningar eller löneökningar, därför blir det alltid besparingar, säger Ann-Marie Strömberg.
De beskriver en vardag där socialsekreterare kan ha hand om uppemot 100 hushåll på samma gång. Där socialsekreterarna själva ska ta ansvar för att budgeten hålls i balans när de bestämmer vem som ska få pengar.
– En stor del av arbetsdagen går åt till administration och att besvara kvalitetsindex. Det gör att vi har mindre tid till att träffa klienter, säger MärtaLisa Tillema.
Samtidigt är personalomsättningen hög och en undersökning visar att cirka 75 procent av socialarbetarna inom Stockholms stad vill lämna socialtjänsten. Socialarbetarna är frustrerade och en del tar ut sin ilska på klienterna.
– Samtidigt är det så att 60 till 80 procent av dem som i dag har försörjningsstöd skulle ha haft rätt till a-kassa eller sjukpenning i det gamla systemet, säger Ann-Marie Strömberg '
 
Hur kan någon ens tro att det skulle kunna fungera, vara rättsäkert eller bra?

Och så ännu en kommun som får grav kritik. Det är Spånga - Tensta
http://www.direktpress.se/norra_sidan/Nyheter/Allvarlig-kritik-mot-socialtjansten/
Färre än hälften av alla utredningar om utsatta barn som socialtjänsten i Spånga-Tensta gör avslutas i tid, det visar en granskning av den sociala barn- och ungdomsvården som Socialförvaltningen gjort.
När socialtjänsten får in en anmälan om att ett barn far illa gör man en förhandsbedömning för att undersöka om ärendet behöver utredas. En förhandsbedömning får enligt lag bara ta 14 dagar men i Spånga-Tensta blev bara 41 procent av förhandsbedömningarna klara inom den tiden.
Enligt Ann-Mari Strömberg beror de långa utredningstiderna på oerfaren personal och hög personalomsättning.
– Är man ny så tar många saker mycket längre tid. Det är också hög personalomsättning, det finns enheter där den som jobbat längst bara jobbat ett par år, säger hon
 
Ändå tror man :
– Jag tror att det här handlar om arbetsmetoder och att man måste få ordentlig handledning och introduktion i sitt arbete. I Spånga-Tensta har vi jättemycket resurser och en jättestor öppenvårdsenhet med allt från familjerådgivning till program för kriminella, säger hon.
 
Då borde det ju inte vara något problem. Om det beror på resurser och man säger att man har dem??? eller ??   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar