söndag 13 april 2014

Kritik

Det kommer mer och mer artiklar och fler och fler domar där man fastställer att kommuner gjort fel och likaså kritik ifrån olika instanser.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article18707097.ab
Här är det en mamma som förlorat sitt barn direkt vid födseln för att hon var deprimerad om jag förstått det rätt. Hon borde ju fått en rimlig chans att försöka med stöd först kan man tycka.
DO drev det, tur är väl det för vem hade orkat det själv i den situationen. Och nu har man då konstaterat i flera instanser att man gjorde fel. Undrar nu om man rättar till också. Det brukar vara den svåraste delen. Att konstatera att man gjort fel händer ofta men rätta till.... nej.

En del av kritiken från IVO mot olika instanser och kommuner kan man läsa här http://www.ivo.se/Sidor/CustomSearchResults.aspx/Results.aspx?k=kritik

Men förändra något på allvar gör man inte innan granskningsmyndigheterns får makt på allvar. Som Anne Skåner skriver i sin blogg Rosenrasande http://anneskaner.wordpress.com/2014/04/10/fagersta-kommun-vagrade-slappa-in-ivo/

IVO får makt den dagen IVO kan tvinga en kommun att riva upp ett ärende göra om och göra rätt. Den dagen IVO dömer ut viten på 100 000 kronor minst för brott mot socialtjänstlagen/LVU då kommer också självgoda kommuner som Fagersta att tvingas vakna.
Just nu hoppas jag IVO reviderar varenda socialtjänst i landet, inte minst i Stockholm.

Hon berättar hur Fagersta socialförvaltning nekar IVO tillträde vid en granskning. De säger till press att de inte bryr sig om kritik ifrån IVO eftersom det är kommunstyre. De säger inför en advokat och Rädda barnens ordförande i området att kritik därifrån inte är mycket att bry sig om. Det visar väl bara att IVO måste få mer möjligheter att göra något på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar