fredag 25 april 2014

Återinför tjänstemanna ansvaret

Jag har länge drivit frågan om att terinföra tjänstemanna ansvaret. Här är flertill som tycker det.
Har Sverige en närmast felfri förvaltning? Trots att antalet anmälningar om tjänstefel nästan fördubblats det senaste decenniet, och det första halvåret år 2013 låg på 3 800 stycken, angavs det första halvåret i år endast 14 till åtal. Om tidigare år är vägledande kommer kanske hälften att leda till fällande domar.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tjanstefel-har-samma-uppklarandeprocent-som-cykelstolder_3480658.svd
 Vi tycks märkligt rädda för att utkräva ansvar av det offentliga. Och det leder till ett mer omfattande problem. Ansvar för tjänstefel är en förutsättning för det offentligas legitimitet: den som utövar offentlig makt måste kunna hållas ansvarig, och ja, det bör ställas högre krav på tjänstemän. I dag undantas i stället en del kommunpolitikers tjänsteutövning med motivet att ingen skulle engagera sig politiskt om ansvar för engagemanget utkrävs, berättar Bull. Det är ett häpnadsväckande resonemang.

Låt oss återinföra ämbetsansvaret. Det är förmodligen den enskilt mest effektiva åtgärd vi kan vidta för att kontrollera det offentligas maktutövning. Rimligtvis måste det också ge de många mycket skickliga svenska tjänstemännen en viss tröst att äntligen se sina försumliga, oskickliga och oförståndiga kollegor hållas ansvariga för tjänstemissbruk.
Ansvaret – det privata såväl som det offentliga – förtjänar en renässans.
 
Kan bara hålla med. Som jag lobbat för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar