lördag 19 oktober 2013

Placerade barn undantaget

Utredningarna av vilka som skal få ersättning av vanvårds pengen fortsätter. Här är det en som får http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5678762 Men det är alldeles för få 3 av 4 får avslag. Det kommer flera samtal om dagen till regeringen och riksdag av besvikna som undrar hur det kan vara så. Maria Larsson satt i TV och sa härom dagen att man måste ju ta hänsyn till lagarana som fanns då. Och eftersom det var tillåtet att aga barn då kan man inte fälla om någon slagit. Men hon har fel. För det första är det stor skillnad på aga och misshandel som de i de allra flesta fall handlar om. Sedan är det så att det fanns lagar även då som gjorde att barn i myndigheternas händer var undantagna:
Enligt skyddshemstadgan fick aga endast användas för att bestraffa ”över- våld mot befattningshavare samt misshandel av kamrater och djur, ävensom vid mera svårartat trots...”.14 Aga var att betrakta som en sista utväg. Vissa barn och ungdomar fick inte agas enligt stadgan. Pojkar över 18 år och flickor över 15 år fick inte agas. Aga fick heller inte utdelas till barn som misstänktes vara psykiskt funktionshindrade.15 Agan, liksom andra bestraffningsformer fick inte medföra men för elevens hälsa.16 Verkställande av kroppslig bestraffning var alltså redan 1937 omgärdat av restriktioner.
1960 stadgades ett uttryckligt förbud mot att utsätta elever på ungdomsvårdsskolor för kroppslig bestraffning eller kränkande behandling.17 Samma år förbjöds även aga på barnhem. Aga hade då redan varit ett oacceptabelt uppfostringsmedel på dessa institutioner i drygt ett decennium. 1948 agerade nämligen Socialstyrelsen för att förhindra kroppsaga på barnavårdsanstalter (barnhem).
I Råd och anvisningar nr 49 1948 står det: ”Bestraffning kan verka allvarligt skadligt på barnet. Den mest aggressiva formen, kropps- agan, d.v.s. den avsiktliga handgripligheten för att framkalla smärta genom örfilar, stryk etc. är strängeligen förbjuden.”18 Slutligen infördes bestämmelser mot aga på barnavårdsanstalter. I 1960 års stadga för barnavårdsanstalter kan man läsa: ”Barn som är intaget i barnavårdsanstalt må icke utsättas för kroppslig bestraffning eller kränkande behandling.”19
 
http://tidningenkulturen.se/artiklar/debatt-mainmenu-91/samhe-mainmenu-134/15910-styvbarn-och-varnvardsfragor Det var alltså inte OK att aga placerade barn eller barn på institution. Men ingen bemötte henne och ingen påpekade att hon hade fel.
Menar Maria Larsson att en som ut satts sedan skall driva ett skadeståndsmål själv.. mot den myndighet som utsatta dem?

Barn skall inte placeras om man inte är säker på att myndigheterna kommer att göra ett bättre jobb. Och gör de inte det så måste de tvingas stå för det och ge upprättelse.
Nu kommer våra brev uppe på och visar att det fortsätter att hända. Har fått höra att oppositionen reagerar och börjar kräva en förändring. Hoppas att det är på det sättet.

Sedan fortsätter migrationsverket att skicka ut barn http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5676992 Här en apatisk pojke och hans familj. Barnperspektivet som skall väga tyngst i alla ärenden gällande barn... Vart fins det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar