söndag 27 oktober 2013

Gone baby gone

I går kväll fastnade vi framför den sena filmen på 4:an. Gone baby gone. Den handlade om hur ett barnens rättigheter fullständigt sattes åt sidan för vuxna intressen.
Ett yngre deckarpar fick i uppdrag att hitta ett försvunnet barn. Det var svägerskan till mamman som bad dem. Hon kunde själv inte få barn och hade mycket hand om barnet. Hon var gift med mammans bror.
Det visar sig att det handlade om bra mycket mer.

Mamman var knarkare och hade snott pengar från den hon ibland jobbade som kurir för så först trodda alla att det var för att få tillbaka pengarna som flickan tagits. Hur många som dog under den resan räknade jag inte. De gav först upp och trodde att hon dött i en olycka men något år senare var det ett annat barn som försvann och killen i deckarparet började fundera. Det visade sig vara mycket mer än vad det verkat. Det var brodern som låg bakom eftersom han också ville åt pengarna. Det var han som tagit flickan men då frun drog in press och deckarna så spårade det ur.

Mamman, hans syster hade inte gjort ett så bra jobb med flickan och han hade tagit hand om henne mer än mamman själv. Hon hade t.ex lämnat henne som treåring i en varm bil i 2 timmar, flickan höll på att koka ihjäl. Man arrangerade så att det såg ut som en olycka då de just skulle rädda henne och alla trodde att hon drunknade. Han älskade henne men det spårade ur och han kunde ju inte erkänna att det var han som tagit henne istället lät han henne försvinna.

En f.d. polismästare hade förlorat sin dotter några år innan och passade på att skaffa ett nytt barn.
Då den man´liga delen av deckarna konfronterade och förstod hur det var ställdes han mot väggen av sig partner och flickvän. Hon såg att flickan var älskad och ställde ultimatum att om han ringde polis skulle han förlora henne. Skulle han se mellan fingrarna och låta flickan stanna där hon var älskad och omhändertagen eller skulle han anmäla och polismästaren skulle åka in och flickan skulle hem till mamma som drogade och inte brydde sig? Men han ville göra rätt. I slutet besökte han mamman och flickan. Hon var på väg ut på en dejt och flickan skulle lämnas ensam. Det slutade med att han satt barnvakt åt henne och inget hade ändrats. 
Ett riktigt dilemma och diskussionsämne hur hade man gjort själv? Sett mellan fingrarna och låtit henne stanna eller som killen i filmen anmält?
Barnet ja, hade hon mått bättre av att stanna där hon var? Kanske. Jag vet att de allra flesta barn älskar och hoppas att deras föräldrar skall ändra sig. Det gjorde väl även denna flickan. Jag vet att de allra flesta barn mår bättre av att stanna kvar även om det inte är skit bra hellre än att ryckas upp och placeras.
Och barnet och vad hon ville vem frågade efter det? Ingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar