fredag 25 oktober 2013

Brev runt Donia ärendet.

Här är ett till av breven till socialutskottet. Ett brev runt Donia ärendet.

Socialtjänstens Ansvar var ligger det?
För lite drygt ett år sedan dog Donia en tjej på 16 år i sitt familjehem. En till synes vanlig lunginflammation var orsaken. Ärendet kring Donia anmäldes till socialstyrelen som kritiserade kommunen för handläggningen (Simrishamn). Men fortfarande finns ingen som är ansvarig för flickans död - familjehemmet/konsultföretaget anser sig inte ha ansvar och socialnämnden anser sig inte ha ansvar.
Efter vanvårdsutredningen är detta den stora frågan vem som har ansvaret för barnet. Flickans familj har inte fått något stöd från kommunen, ingen förklaring och inte heller utrsäkt.
Min fråga är: Varför finns det inte ett klart ansvar för omhändertagna barn som avlider i familjehemmen. Varför får inte biologiska föräldrar information när deras barn är allvarligt sjuka?
vilken roll anser ni inom Utskottet att socialnämnderna skall ha i ansvarsfrågan?
Jag kommer att skicka fler mail kring olika ärenden till er för att peka på hur fel det ageras ute i landet, från Norr till Söder...
Mvh Anne Skåner Röster För barn
 
Jag undrar en sak till. Vem bör ansvaret om ett barn hanteras så illa att det tar livet av sig? Enligt lagen är boenden kommunen ansvarig för de barn som bor där  men undantaget är placerade barn från andra kommuner.
Men även här går lagen emot sig självt.
Det står  att om orosanmälningar kommer in måste kommunen själv utreda. Om kommunen upptäcker att barnen missköts skall de gå in med ett LVU. Det borde innebära att man kan göra LVU mot en kommun om det är de som orsakar att barnet far illa. Yttert ansvar har boenden kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar