fredag 27 september 2013

Skam den som ger sig

En pappa som kämpat två år för att få hem sin flicka har nu lyckats. http://www.dt.se/nyheter/ludvika/1.6316927-snart-aterforenas-tindra-med-sin-pappa
Efter att ha separerat kom Anders och Tindras mamma överens om delad vårdnad och det fungerade till en början bra. Men vid ett tillfälle när Anders skulle hämta sin dotter fick han inte göra det för mamman.
Anledningen, fick Anders höra, var att mamman anklagade honom för en rad allvarliga brott. Anklagelserna utreddes av åklagare vid Falu tingsrätt och samtliga avskrevs. Mamman överklagade och även i högre rättsinstanser avskrevs anklagelserna.
Sedan kontakten med Tindra brutits försökte Anders på olika sätt lösa den uppkomna situationen, men det var svårt eftersom mamman hade gjort sig oanträffbar.
Olika utredningar gjordes 2011 och 2012 och i oktober förra året togs ett interimistiskt beslut att Anders ensam skulle ha vårdnaden om Tindra. I januari fastställdes beslutet.
Därmed blev mamman enligt lag skyldig att lämna över Tindra till Anders. Men det gjorde hon inte. Polisen kopplades in.
I det läget ansåg Anders att han hade gjort vad han kunde för att få tillbaka sin dotter.
Nu tycks konflikten få ett slut. Men redan samma dag som Tindra påträffades kom nya anklagelser mot Anders.
– Det var samma saker som förut och det kommer nog att fortsätta, tror han.
För att allt nu ska gå rätt till har Anders begärt att den sociala myndigheten ska göra en ny utredning om honom.
– Det ska finnas på ett papper att jag inte är misstänkt för något. För nu vill jag koncentrera mig på Tindra till hundra procent.
Helst skulle han vilja återförenas med sin dotter direkt, men tillsammans med myndigheterna har han kommit överens om att återföreningen ska ske stegvis.
 
En annan som äntligen fått rätt
 http://bloggar.aftonbladet.se/mobbad/2013/09/mobbade-pontus-fick-ratt-mot-skolan/
en kille som mobbats och anmälde kommunen. De vägrade betala någon ersättning så han anmälde dem och det blev rättssak. De lejde en försvarare
Barn- och elevombudet företrädde Pontus och krävde i ett beslut 2009 att Varberg skulle betala skadestånd till Pontus för kräkningarna men kommunen bestred och gick till domstol för att slippa betala.
Som försvar la skolan och kommunen skulden på Pontus. ”Pontus har haft ett sätt som kunde uppfattas som provocerande av andra elever”.
Skolan tyckte dessutom att man gjort ett bra jobb med Pontus: ”Om inte BEO hade utrett och stämt skolan, så hade skolan i stället betraktat sitt arbete med Pontus som särskilt framgångsrikt och som ett gott exempel för framtiden”.
Men skolan förlorade rättstvisten. Drygt tre år senare, i april i år, dömde tingsrätten Varberg kommun att betala skadestånd till Pontus för kränkningar han tvingats utstå på Bockstensskolan. Skadeståndet sattes till 50 000 kronor.
Rättsprocessen blev en kostsam historia för Varberg kommun som anlitade två advokater för att försöka undvika att betala skadeståndet till Pontus Karlsson. I slutändan kostade processen skattebetalarna 40 gånger mer än skadeståndet. Slutnotan för advokaterna landade på 1 947 260 kronor.
 
Det hade varit billigare att ge honom 1/2 milljon direkt.
Det är konstigt att en myndighet skall gå in i försvarsställning, men det visar ju att det är mäniskor som sitter där och mäniskor kan göra fel.
Som jag berättade häromdagen i ett ärende som kritiserats grovt av IVO och en person ringer och påtalar mer fel. Svaret från handläggaren blev : "men du får väl lita på att myndighetrna gör rätt" vilket upprepades gång på gång.
Det är alltså en person som vars jobb är att granska just dem hon uttalar sig om och som redan gett grav kritk till just den kommunen men nu skall medborgarna ändå lita på att de gör rätt. Hon har alltså redan från början åsikten att de gör rätt. Hur skall det kunna bli bra? Handlar om fel person på fel ställe. Behöver jag tillägga att hon är anmäld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar