måndag 23 september 2013

Register

Vill idag slå ett slag för ett semenarie d 1 oktober i Stockholm.
http://www.ufold.uu.se/Evenemang/Seminarier/drogernas-roll-vid-sexuella--vergrepp-mot-barn/
Det handlar om:

Drogernas roll vid sexuella övergrepp mot barn

När barn drabbas av sexuella övergrepp föreligger ofta en rad omständigheter bakom brottet. Man talar om ett komplext samspel mellan riskfaktorer hos förövaren, barnet och den miljö barnet befinner sig i. Studier visar att de miljöer där barn utsätts för sexuella övergrepp ofta omfattar andra typer av övergrepp. Studier visar även samband med missbruk av droger samt kriminalitet.
Seminariet sätter fokus på barnets situation i missbrukarmiljöer, men också på barnets reaktioner och behov av hjälp. Vi belyser den faktiska verkligheten ur nationellt och internationellt perspektiv. Seminariet belyser även frågor om barns juridiska rättigheter. Mötet avslutas med ett panelsamtal.
 
Sedan är en av dagens stora nyheter att romer även i Svergie registreras. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=97&artikel=5653734 
Enligt DN består registret av ett släktträd som ska visa släktbanden mellan de registrerade. Det enda skälet till att de finns med i registret ska vara att de tillhör den nationella minoritetsgruppen romer, skriver tidningen.

"Bryter mot flera lagar"

Enligt jurister tidningen talat med bryter registret mot flera lagar, bland annat polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.
– Jag känner mig illa till mods och det är skrämmande, säger Erland Kaldaras Nikolizsson, ordförande för romska ungdomsförbundet, i P1-Morgon.
Registret, märkt "kringresande", ska finnas i en mapp i Skånepolisens datasystem, och har upprättats av polisen i Lund, enligt DN. Men även bland annat rikskriminalen i Stockholm, länskriminalen i Skåne och kriminalunderrättelsetjänsten i flera städer ska ha tillgång till det.

Polisen bekräftar registret

Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen, säger till Ekot att man har hittat ett system som stämmer in på beskrivningen i Dagens Nyheter, men att det inte upprättats av polisen som myndighet, utan i så fall av en enskild medarbetare.
– Vi har hittat ett register i vårt system som stämmer in någorlunda på beskrivningen i Dagens Nyheter, men systemet är inte upprättat av myndigheten, vi ska undersöka vem som kan ha upprättat ett sådant system, säger Lars Förstell
 
I Expressen står det att även barn registrerats http://www.expressen.se/nyheter/sara-registrerades-nar-hon-var-tre-manader/  
I polisens register över romer finns fler än 1000 barn. Sara Håkansson är en av de yngsta. Och hennes mamma Sandra, hennes man och deras andra barn, Miranda, 3, och Adriano, 6, är registrerade i polisens hemliga register, skriver Dagens Nyheter. Där finns uppgifter om deras personnummer, deras postadress, deras lägenhetsnummer och vilka släktband de har.
 
Även aftonbaldet har med det.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17523022.ab

Registrerar småbarn

Enligt uppgifter till DN har polisens ambition varit att skapa ett sökbart register över alla Sveriges romer. Minst ett 70-tal poliser ska ha haft möjlighet att utan begränsningar slå i filen men troligen har långt fler haft tillgång till registret, enligt DN.
De yngsta i registret är bara två år gamla och lades in 2011 när de var bara några månader gamla. Totalt finns över 1 000 barn registrerade i databasen. Enligt DN har polisen registrerat dem eftersom de är barn till romer och därför anses värda att hålla koll på i framtiden.Enligt DN skapades registret 2012 och används av polisen än i dag, som ett uppslagsverk och ett referensmaterial vid utredningar där det finns romska misstänkta.

Bryter mot flera lagar

Enligt svensk lag är det förbjudet att upprätta etniskt baserade register i Sverige och enligt experter som DN talat med bryter polisens registrering av romer mot flera lagar, bland dem polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister. Dessutom kan den ingående registreringen av släktband och personuppgifter bryta mot Europakonventionens artikel 8 som slår fast rätten till skydd för privat- och familjeliv, enligt DN
Om det stämmer så finnas alltså de två små som bodde hos oss i det registret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar