fredag 6 september 2013

Brist och värvning

Att det är brist på familjehem har väl inte undgått någon.
http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/kommunen-om-bristen-p%C3%A5-familjehem-2382762

I Göteborg gick man ut och försökte värva familjehem på Göteborgskalaset.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/svart-att-varva-familjehem

Andra försöker värva via you tube.
http://www.youtube.com/watch?v=VWqw44wxdTY

Och institution efter institution får kritk http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=5636312 Oasen fick t.o.m stänga.
Det finns de som gör ett bra jobb också men barn skall inte bo på institution.
Uppdrag granskning lyfte ett ärende där en pappa frikänns av polis men döms av socialtjänsten ändå.
http://www.svt.se/ug/#./erik-anses-skyldig-till-incest-trots-att-aklagaren-slappt-fallet?&_suid=1378454859967029655686568060085 
Det jag reagerar mest på är rättsosäkerheten att en handläggare utan utbildning kan och får ta sådana beslut. Att de t.o.m. "hotar" rätten och säger att om ni dömer annorlunda kommer vi att ta barnet ändå. de hotar mamman och säger att om hon låter pappa träffa kommer vi att ta flickan ifrån dig också. Helt galet vilket en krönikör lyfter i expressen http://bloggar.expressen.se/svenerikalhem/2013/09/socialtjanstens-amatordomare-nesligt-avslojade-av-ug/
blir förskräckt över amatörism i socialtjänstens utredningsverksamhet i vårdnadssammanhang. Utredarna hos socialtjänsten uttalar sig säkert som om de haft en överjordisk förmåga att fastställa skuld/oskuld. De fastställer i praktiken att pappan är skyldig till incest trots att den tidigare för incest misstänkte aldrig dömts för brottet och inte ens åtalats. Förundersökningen nedlades av åklagare.
Vad hade hänt om UG inte hade djupdykt i ärendet? Det är livsfarligt om amatörer tillåts agera ”domare” med straffrättsligt fördömande effekter för den som oskyldigt drabbas, även om ”domarna” sitter långt ifrån de officiella domarsätena.
 
Jag undrar hur länge detta skall tillåtas fortsätta  och jag förstår inte att ingen reagerar och jag förstår inte hur det kan tillåtas att handläggare utan utbildning tillåts att både utreda, verkställa och besluta i samma ärende.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar