fredag 2 augusti 2013

Varför inte kvalitetssäkra

Återigen en artikel om ett hem där det inte fungerar här i ett familjehem. http://www.familjehemscenter.nu/wp-content/uploads/2012/05/tidningsartikel.pdf
De kräver hårdare krav för att bli familjehem,
De vill att man skall söka och få tillstånd för att bedriva organisationer som har familjehem.
Idag kan vem som helst starta en organisation som tillhandahåller och utreder familjehem.
Det konstiga är att det är olika regler beroende på om man utreder familjehemen eller låter någon konslut göra det. För en organistaion som själv utreder krävs tillstånd men om de låter en konsult göra det så behöver de inte tillstånd. Märkligt.

Jag själv efterlyser en gemensam organisation för familjehem där de kan vara organiserade och där man har samma krav, samma utredningar och samma avtal och regler. En typ av fackförbund för familjehem.

Sedan tar de upp ett antal ärenden där det gått åt skogen. Familjehem som inte skött sina uppdrag. Och man skyller på att det är brist på familjehem så man tar vad man har.
Tror inte riktigt på det argumentet. Man kan ändå rata dem man inte tror kommer att göra ett bra jobb och skall framför allt följa upp men där missas massor.
Vet ett antal familjehem som bara utretts i början men sedan har andra efterförljande kommuner bara hängt på trots att mycket kan ändra sig. Sedan har jag stött på så många olika kommuner. en del är hårda i sin granskning medan andra bara är tacksam för att man hör av sig. En del säger att de vill använda familjen men hör sdan aldrig av sig mer medan andra hör av sig och det känns som de vill placera alla barn de har i samma familj bara för att fungerar.

Men sedan är det ju faktiskt så att det lyckas för de flesta. Jag skulle vilja att man koncentrerade sig på det och ta reda på varför.
Varför är ingen intresserad av att kvalitetssäkra det jobb vi gör.
Att utvärdera det vi gör och varför vi lyckas borde sedan ligga till grund för fortsatt arbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar