torsdag 8 augusti 2013

En diskussions dag m.m.

Fick en länk som kommentar här på bloggen
En pappa fick tillbaka ett bortadopterat barn
http://maukonen.wordpress.com/2013/08/06/pappa-far-vardnaden-om-bortadopterad-dotter/
Bakgrunden var att han var inom det militära och mamman ljög och sa att pappan inte var intresserad. Myndigheterna brydde sig inte om att kontrollera utan adopterade bort barnet. När han sedan fick veta begärde han att adoptionen skulle gå tillbaka. Och vann.
Här bedöms pappan vara lika viktigt som mamman. Han har samma rättigheter.
Nu krävs mer och mer båda föräldrars tillstånd.
Svårt att få om man inte vet vem som är pappa, om mamman vägrar tala om men har ett par haft sällskap så måsst de ta reda på om han vet och om han vill han också.
Det är i USA men frågan är om man inte behöver titta på dessa frågor även i Sverige.

I Borås har man brist på familjehem. Och där drar man sina egna slutsatser som kanske inte är helt fel. 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5611417
Den ekonomiska osäkerheten för familjehem har länge diskuterats på nationell nivå, och bättre villkor kan behövas för att få fler att ställa upp.
– Det är ju en nationell diskussion som pågått ganska länge och det är något som våra erfarna familjehemssekreterare säger också. På utbildningar har vi ju bland annat fått ta del av en magisteruppsats där en kvinna intervjuat familjehem och där det framkommit att villkoren för familjehemmen inte är trygga, bland annat inte a-kassegrundande då. Det är viktigt att den här diskussionen och debatten fortsätter.
Diskussionen handlar främst om huruvida familjehemsföräldrar ska betraktas som anställda eller uppdragstagare, och den frågan avgörs av socialdepartementet. Idag utför familjehemmen ett uppdrag åt kommunen vilket innebär att många, som väljer att gå ner i tjänst för att ägna tid åt uppdraget får ingen eller en lägre a-kassa om de senare blir av med uppdraget men inte får nytt jobb.
Gissela Trapp som är tillförordnad chef på familjehemsenheten : – Det vore faktiskt ganska humant 2013 att ha den typen av villkor när man är familjehem som man har annars när man är anställd, så det tänker jag säkert skulle kunna påverka. Men det är många delar och dimensioner i det här med att vara familjehem, varför man väljer det eller inte väljer det, tänker jag.
 
Det har vi drivit i 4 år. Skönt att vi får uppbackning.
Nu har vi chansen att framföra det.
Vi har en dag på gång för att diskutera dessa frågor. Vi kommer att bjuda in alla organisationer och andra intresserade för att till självkostnads pris delta och diskutera om och hur vi kan förändra för att förbätta för barn.
Våra frågor under dagen är:
Vad är barnperspektivet, vilka brister har vi hittat och hur förändrar vi? Vad behövs?
Det vi kommer fram till kommer att överlämnas till vård och äldre ministern Maria Larsson.

Sedan en liten glad överrasskning för vår del. Vice ordförande Anita Lommander som är så emot oss och var med i en grupp som aktivt drev att barnen inte skulle tillbaka. Som i press inför hela Sverige lovade att rösta för ett överklagande men sedan gjorde tvärtom, som sa att hon ville ha det testat men sdean röstade emot.
Hon som menar att barnen kan glömma oss och gå vidare utan skador bara det tar tillräckligt lång tid avgår nu.  http://markbladet.se/?artikel=201308051343366592 förhoppningsvis kan det bara blir bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar